ПОТПРЕДСЕДНИК ЋУРЧИЋ ПРИМИО ПОЛАЗНИКЕ 66. КЛАСЕ ГЕНЕРАЛШТАБНОГ УСАВРШАВАЊА ШКОЛЕ НАЦИОНАЛНЕ ОДБРАНЕ

Потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић примио је данас полазнике 66. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране (ШНО) Универзитета одбране, који бораве у студијској посети Новом Саду.

Циљ посете је упознавање са улогом државних органа и привредних субјеката и могућностима сарадње са једниницама Војске Србије на оперативном и стратегијском нивоу, као и очување културно-историјског наслеђа и неговање традиције ослободилачких ратова Србије.

Потпредседник Ћурчић је упознао полазнике Школе националне одбране са надлежностима Покрајинске владе које су дефинисане Уставом Србије, Законом о  утврђивању надлежности АП Војводине и Статутом АП Војводине. Он је посебно истакао да Покрајинска влада од 2016. године до данас континуирано остварује стратешке циљеве које је поставила  у областима економског и регионалног развоја, унапређења инфраструктуре, здравства, образовања, културе.

Ћурчић је рекао да Покрајинска влада,  у складу са својим надлежностима, има веома добру сарадњу са Војском Србије и Министарством одбране.

„У том оквиру, ми смо усвојили сва неопходна документа, а органи Покрајинске владе одговорно и посвећено обављају све функције на које је обавезују Закон о одбрани и Закон о ванредним ситуацијама“, нагласио је потпредседник Ћурчић.

Он је истакао веома добру сарадњу са јединицима Војске Србије које су распоређене на територији АП Војводине, а чије су команде смештене у Новом Саду – са Првом бригадом Копнене војске и Речном ратном флотилом.

„Та сарадња је свеобухватна и заснована на потпуном међусобном поверењу, са заједничким циљем – а то је  одбрана свог народа и своје отаџбине. Зато нас и радује континуирано јачање наших оружаних снага и одбрамбене моћи Војске Србије и њено враћање на место које јој припада“, навео је потпредседник Ђурчић.

Потпредседник је изразио уверење да ће нова генерација полазника на школовању за највише и најодговорније дужности у систему одбране, по завршетку програма на који су упућени, дати највећи допринос јачању укупних способности Војске Србије.

Испред Школе националне одбране на пријему je захвалио пуковник Срђан Згоњанин истакавши да Школа  има  традиционално добру сарадњу са Покрајинском владом и њеним  органима. 

Пуковник Згоњанин је нагласио да ће полазници највишег војног усавршавања током ове студијске посете имати прилику да сагледају потенцијале Покрајине Војводине и њених институција у војном, привредном, културном и демографском сегменту.

„Сагледавање капацитета које држава Србија има на свим нивоима значајно је за обављање највиших дужности које ће они у будућности имати у Војсци Србије и Министарству одбране“, рекао је пуковник Згоњанин.

Посета је реализована у оквиру студијског путовања полазника 66. класе Генералштабног усавршавања из предмета Војна стратегија 2. У класи су 43 полазника, од којих је пет из страних оружаних снага.

Генералштабно усавршавање представља трећи ниво каријерног усавршавања официра, чији је циљ развој лидерских способности за стратегијско размишљање и ефикасно командовање и руковођење у широком спектру националних и међународних безбедносних изазова.

Извор: Биро за односе са јавношћу Покрајинске владе

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *