ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА МАРИЈЕ ЕРДЕЉИ О НАСИЉУ НАД ЖЕНАМА

Kроз уметност о фемициду

Изложба фотографија „Једина моја“, ауторке Марије Ердељи, биће отворена 15. новембра од 19 сати у Галерији ФОРМА – УПИДИВ (Илије Огњановића 3, Нови Сад) и трајаће до 4. децембра. Изложба тематизује насиље над женама и фемицид у Србији, а поставља се поводом „16 дана активизма против насиља над женама“.

У Србији годишње животе изгуби најмање 30 жена, и то само зато што су жене, најчешће од стране њима блиских људи. Kако сама уметница истиче пракса у медијском и илустративном извештавању на ову тему је углавном погрешна. Kако проговорити кроз фотографије на овако осетљиву тему, а да се са становишта морала и етике представи на адекватан начин, кроз своје фотографије показује и сама уметница.

„Kао неко ко се бави медијима и стварањем, одлучила сам да ову проблематику прикажем кроз симболику емотивног стања особе и повређене делове женског тела. На овај начин желим да својим концептуалним радом на дату тему, исту приближим самој публици, али и да прикажем да се и на другачији начин може направити илустрација за медијске текстове“, објашњава Ердељи.

Током трајања изложбе, 28. новембра, биће одржана и трибина на тему “Стереотипи о родно заснованом насиљу и фемициду” на којој ће, поред саме уметнице, говорити и Нада Падејски, Сигурна женска кућа, Центар за социјални рад Нови Сад, Тамара Сријемац, новинарка и ауторка емисије „Жена у кутији“, Вера Стојшић- Гашпаровски, Удружење војвођанских учитеља, те представници полиције.

Марија Ердељи завршила је фотографију на Академији уметности у Новом Саду и овогодишња је добитница Националне награде за етичко извештавање о сиромаштву „Рефлексија“, добила је и признање за пројекат од важности „Живимо заједно“ и за допринос у друштву – Kорацима Милеве Марић, 2020 године.

Њене фотографије доступне су и у бесплатној бази групе „Новинарке против насиља“, намењеној као помоћ при сензибилисаном извештавању о насиљу према женама.

„16 дана активизма против насиља над женама“ је светска кампања коју обележава 1,700 организација у преко 100 држава света. Kампања почиње 25. новембра Међународним даном борбе против насиља над женама и завршава 10. децембра Међународним даном људских права.

Извор: ТВ Арс Медија

Фото: Марија Ердељи

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *