windows 7 professional disc for sale free download vmware horizon client for windows 10 64 bit granny download windows 10 free lotus smartsuite for windows 10 free microsoft windows 10 home download microsoft visio standard 2013 installer free logic pro x latency midi free
Налазите се овде
Почетна > Екологија > ПОЛА ВЕКА „ЛОРИСТА“

ПОЛА ВЕКА „ЛОРИСТА“

Пола века континуираног одржавања сајмова ЛОРИСТ чине 50-годишњицу централним јубилејом Новосадског сајма у 2017. години. Међународни сајмови лова, риболова, спорта и туризма, обогаћени последњих деценија сајмовима хортикултуре, екологије и коњарства, од ове године приређују се с циљем да остану централно место за професионалне учеснике у темама посвећеним очувању природе, активностима у природу, неговању здравих стилова живота кроз спорт пре свега, али и путовањима која испуњавају најразноврсније мотиве и потребе људи. Посетиоци су и професионална публика, али и најшира јавност заинтересована за куповину, едукације, занимљиве изложбе, корисно проведено време и забаву.

У максимално искоришћеним изложбеним просторима сајамских хала директно се представља више од 400 излагача из 11 држава – Аустрије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Индије, Мађарске, Македоније, Републике Српске, Румуније, Словеније и Србије.

Од 3. до 8. октобра одличну изложбену понуду обогаћују тематске изложбе, конференције, предавања и такмичења.
Сајамови лова, риболова, хортикултуре и екологије трају од 3. до 8. октобра, док се сајмови туризма и спорта одржавају од 5. до 7. октобра, а Сајам коњарства дан дуже, до 8. октобра.

Земља партнер Сајма туризма је Црна Гора, Компанија Генерали Осигурање Србија је Генерални спонзор свих сајмова, а Покровитеље Сајма спорта је Град Нови Сад.

ЛОВ И РИБОЛОВ У ФОКУСУ

Улазећи у другу половину века Међународни сајам лова, риболова и спорта дочекује посетиоце већим бројем излагача на већем излагачком простору и највећом изложбом трофеја која ће ове године бити одржана у Европи.
Према најавама, произвођачи и заступници водећих светских брендова опреме за лов и риболов на тржишту Србије, посетиоцима и стручној публици понудиће најквалитетније производе. Биће изложено ловачко и спортско наоружање, пиштољи, револвери, ловачке пушке, карабини, ловачка муниција домаћих и страних произвођача, ваздушне пушке, ловачки ножеви, оптички нишани, двогледи, обућа и одећа за лов. Посетиоци ће моћи да се увере и у квалитет производа реномираних светских произвођача које ће, између осталих, представити и Super Tane, Peloponez, Snajper, Grof MBM, Top Gan, Canona, Capriolo, Swarovski…. Ловци ће моћи да купе и ручно израђену опрему коју ће понудити занатлије. Током Сајмова „Лорист“ произвођачи и дистрибутери ловачког наоружања и опреме, одобраваће специјалне попусте, а припремају и сајамске акције. Понуду ће употпунити и Застава оружје која је поново на Новосадсом сајму, а неће изостати ни наступ Србијашума. Ловачки савез Војводине, обележава 95 година од оснивања, а са Ловачким савезом Републике Српске ће у Хали 1 посетиоцима пружити све информације у вези са ловиштима и делатношћу савеза.

Риболовци ће пред крај сезоне на “Лористу” сумирати резултате, а излагачи ће продавати опрему по сниженим ценама. Наступиће и “ханд маде” произвођачи.

ИЗЛОЖБА ЛОВАЧКИХ ТРОФЕЈА – НАЈВЕЋА У ЕВРОПИ

У сарадњи са ловачким савезима и предузећем Војводинашуме припремљена је изложба на којој ће бити представљено више од 500 експоната, ловачких трофеја из Србије. С обзиром на то да је изложба која се припрема на Новосадском сајму, највећа те врсте, ове године, у Европи, трофеји ће бити изложени у посебном излагачком простору, у Хали 1а. И на тај начин биће обележено 50 година ЛОРИСТ-а, на којем је 1967. године одржана Изложба трофеја као централни догађај, мада су прве изложбе на Новосадском сајму одржаване на Међуанродном пољопривредном сајму, још 1933. године. Од последње Националне изложбе у Србији прошло је 11 година. Овогодишњу Изложбу трофеја ће пратити и стручни скупови и предавања .

Међу најатрактивнијим штандовима ЛОРИСТ-а већ годинама се издваја изложбени простор Војводинашума које ће поред поставке у Хали 1, имати и два ресторана на отвореном простору Сајмишта – ловачку кућу, „одмориште“ за ловце „Четири јелена“ и риболовачку кућу, место сусрета за риболовце, „Четири сома“. Свакодневно ће бити организоване дегустације, као и продаја производа од меса дивљачи. Дан шумара је четвртак, 5. октобар, Риболовачки дан је петак, 6. октобар, а Дан ловаца биће субота, 7. октобар. Војводинашуме ће на „Лористу“ прогласити и најбоље рибочуваре, организовати ВИИИ међународно такмичење у опонашању рике јелена „Златни рог“. Биће приређено и такмичење у ловном стреличарству „Зелена стрела“ и Куп „Лорист“ америкен трап дисциплина у гађању глинених голубова. Неће изостати ни радионице за децу. Поред тога, Војводинашуме од 5. до 7. октобра наступају и на Сајму туризма, а фокус је на ловном и еко-туризму који промовише агенција Војводинашуме-Турист.

СТРЕЉАНА ЗА ПОСЕТИОЦЕ

У Хали 1 биће направљена стрељана у којој ће посетиоци моћи да се окушају у гађању из ваздушне пушке или лука и стреле, док ће купцима бити омогућено да испробају оружје које желе да купе. За професионалце ће бити организована и такмичења, а сви могу да рачунају на рекреативно пуцање. Радно време ће бити као и сајамско, од 10 до 19 часова. Стрељана ће бити обезбеђена са свих страна, за посетиоце је припрема МП Тропиц, а све време биће присутни инструктори.

Обједињен наступ свих националних паркова Србије у Хали 1 ове године представља прилику за упознавање са националним природним богатством, али и својевсрни увид у потенцијале за даљи развој и потребу очувања биљних и животњиских врста на тим подручјима.

Теренска возила за лов и риболов такође су део понуде излагача на сајмовима „Лорист“ и биће на отвореном делу Сајмишта.

Ловци ће се на Сајму такмичити у кувању паприкаша, а биће организован и риболовачки котлић, у којем ће кулинарска умећа одмерити чарде.

ИЗ НОВОГ САДА ПОЗИВ ТУРИСТИМА ЗА ЦЕО ДУНАВСКИ РЕГИОН

Међународни сајам туризма од ове године је фокусиран на Дунавски регион и новом концепцијом у наредним годинама профилисаће се у централно место за сусрет пословне публике региона. Земља партнер је Црна Гора, а излагачи долазе и из Босне и Херцеговине, Словеније, Хрватске и Мађарске. Садржај и понуда, како у излагачком, тако и у конгресном сегменту, припремљени су и за очекивања грађана, али и да задовоље високе стандарде стручне публике.

Излагачи се од ове године представљају по тематским целинама – туризам дестинација представљају туристичке оганизације регија, градова и општина; зимску понуду планинских центара представљају скијалишта Србије премијерним учешћем на Сајму, али и МК Копаоник као најпопуларнија дестинација за боравак на планини; бањски, спа и велнес туризам представљају домаћи центри и хотели, али и словеначке терме; вински и гастро туризам представљају произвођачи пића и хране из Србије, а „крунишу“ га такмичења ученика, студената и професионалних кувара у склопу „Гастро изазова Дунавског региона“ и „Гастро планета“ на којем ће 10-ак амбасадора представити гастрономско наслеђе својих држава кувајући у кухињама које је опремило Горење; културни туризам ове године промовише Археолошки институт из Београда поставком „Путевима римских императора“ и приказом богатства Виминацијума; наутички туризам представља посебан сегмент Сајма, а еко-туризам и ловни туризам биће у фокусу наступа Војводинашума, Покрета горана Војводине, нациналних паркова Црне Горе и Босне и Херцеговине, али и Секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине и Секретаријата за пољопривреду.
Поред туристичке понуде, на Сајму се представљају и фирме које раде у функцији туризма: туристичке агенције, аеродром Будимпешта, Привредна комора Србије…
На Сајму ће наступити и Покрајинска Влада са четири секретаријата – за привреду и туризам, за урбанизам и заштиту животне средине, пољопривреду и за спорт и омладину.

ТРЕЋИ ПУТ ЗЕМЉА ПАРТНЕР – ЦРНА ГОРА

За јубиларно издање те приредбе Црна Гора је припремила представљање актуелне туристичке понуде – програме манифестација у предстојећем периоду и новогодишњих празника. Незаобилазна је понуда за наредну зимску сезону у ски центрима и приморским општинама, уз цене у хотелима и приватном смештају. На штанду, који ће се и ове године налазити на улазу у Халу „Мастер“, биће локалних црногорских специјалитета које ће посетиоци моћи да дегустирају, уз вина Компаније Плантаже. У организованим наградним играма најсрећнији посетиоци Сајма туризма добиће боравак у хотелима у Црној Гори.

Стручну јавност очекују значајни међународни скупови и Б2Б сусрети. Већ првог дана Сајма туризма Новосадски сајам и Дунавски центар за компетенцију организују конференцију “Дунав – нове перспективе”, која ће окупити 15 предавача, експерата у области туризма из региона. „CET Conference 2017“ је догађај који се одржава 7. октобра, а посвећен је културно-привредним аспектима туризма у Србији. Оријентисан је на промоцију потенцијала у области омладинског, активног, гастрономског и одговорног туризма. Како се очекује, теме које ће такође привући пажњу стручне јавности су и “Заједнички туристички производ западног Балкана” и “Све боје регионалног туризма”. У Хали „Мастер“, биће организовани Б2Б сусрети домаћих и страних понуђача и купаца. Четвртак, 5. октобар резервисан је пословне састанке агенција, туроператера и хотела са понуђачима дестинација у земљи и иностранству, док ће се дан касније хотелијери, угоститељи и ресторатери срести са произвођачима хране. Учешће је бесплатно, а регистрација неопходна.
Туристичка организација Војводине ће поред представљања понуде градова и општина, угостити и представнике европских туристичких регија који ће презентовати своје потенцијале. Понуду Града представиће Туристичка организације Новог Сада.

“ПУТЕВИМА РИМСКИХ ИМПЕРАТОРА” – ПРВИ ПУТ ЗА ШИРОКУ ПУБЛИКУ У СРБИЈИ

Како се очекује посебну пажњу посетилаца привући ће Изложба “Путевима римских императора” која је обишла пола света, а први пут се за јавност организује у Србији. Публици ће бити представљено 18 глава римских императора, од којих су седам из Сирмијума, макета војног логора и града Виминацијума, низ садржаја у вези са гастрономијом. Како би изложба посетиоцима била што интересантнија биће припремани и специјалитети из римског доба, организоване борбе римских легионара и Хуна, као и радионице за децу и одрасле. Део поставке је и “виртуелна археологија”, као и сувенири Археолошког парка Виминацијум, реплике римских предмета.

Сајам туризма ће бити и прилика да се пронађе посао. У Аули, испред улаза у Халу “Мастер” биће штанд Националне службе за запошљавање где ће посетиоци моћи да конкуришу за расположива радна места у области туризма, која су понудили и излагачи.

НИКАД ВЕЋИ САЈАМ СПОРТА

По обиму и садржају овогодишњи Сајам спорта неупоредиво је богатији у односу на претходне године и биће одржан паралелно са Сајмом туризма, под покровитељством Града Новог Сада.

Градско веће и Градска управа за спорт и омладину у програме на Сајму су укључили све заинтересоване за спортске активности. Преко Савеза за школски спорт биће анимиране школе и на тај начин настављен програм “Спорт у школе”. Биће промовисане и рекреације, спортски клубови, активности за децу са посебним потребама, параолимпијци и особе са инвалидитетом, као и активности за најстарије суграђане.

Дешавања на Сајму занимљивијим ће учинити полигони спретности, турнири у малом фудбалу и баскету „три на три“, бициклистичке трке за ученике основних и средњих школа у којима су за најбоље обезбеђене бројне награде, бокс мечеви у професионалном рингу, као и показни у борилачким вештинама. Међународни меморијални турнир у рвању грчко – римским стилом „Јован Богић – Пуфика”, уз подршку Градске управе за спорт и омладину на Сајму спорта организује Рвачки клуб „Нови Сад“.

У халама и на отвореном делу Сајмишта, од 5. до 7. октобра представиће се, више од 100 кулубова са територије града Новог Сада, спортска удружења и друштва, савези, образовне институције у области спорта, ресорне градске, покрајинске и републичке институције и спортски центри. Биће понуђена спортска опрема и реквизити, а садржај ће употпунити и едукативни програми намењени деци, рекреативцима и професионалним спортистима.

ДОЧЕК ЗА ПОСЕТИОЦЕ – САЈАМ ХОРТИКУЛТУРЕ  И ЕКО СВЕТ

На самом улазу у Новосадски сајам, у Аули, биће организовани Сајам хортикултуре и Сајам „Еко свет“, који ове године обележава 25 година постојања. Као „природна спона“ између свих дешавања на Сајмишту, посетиоцима ће бити понуђена и едукацију. Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине ће наступом скренути пажњу на значај резервата природе и заштићена природна добра. Градска управа за заштиту животне средине ће свакодневно организовати радионице за децу. Наступају и Покрет горана Војводине, Пољопривредна школа у Футогу, Техничка школа „Милева Марић-Ајнштајн“, Инжењери заштите животне средине, ЈКП Градско зеленило, а производе на бази лековитог биља, мед и пчелиње производе, сувенире и производе настале у радионицама старих заната представљају излагачи на отвореном простору.

Птице грабљивице, којима станиште свакако није затворени простор – сури орао, сова – сибирска ушара или јастреб, ипак ће се у свој лепоти и снази видети у Аули. За то су се побринули чланови Друштва соколара Србије, који промовишу соколарство и као алтернативни вид лова, птицама грабљивицама.

МЕЂУНАРОДНА ТАКМИЧЕЊА НА САЈМУ КОЊАРСТВА

Сајам коњарства и серсана промовише коњарство и коњички спорт кроз учешће клубова и ергела. Новосадски сајам ће угостити излагаче из Босне и Херцеговине, Хрватске, Мађарске, Македоније и Србије. Око 90 коња биће у халама 12 и 15.
Такмичење у прескакању препона планирано је од 5. до 7. октобра. Током три дана биће одржано 13 утакмица у којима ће учествовати око 50 коња, а очекује се више од 500 препонских стартова.
Возачи запрега ће се такмичити у вожњи двопрега и четворопрега 7. и 8. октобра на сајамском Мањежу, а такмичења ће бити одржана у три категорије: јуниори, сениори и одрасли. Поред тога биће приређена и ревија свих запрега које учествују на надметањима. Такмичења у дерсурном јахању биће у недељу, 8. октобра.
И ове године малишани ће моћи да јашу поније, а посетиоци ће имати прилику да виде и фотографије пристигле на конкурс „Коњарство 2017“.

ОБЈЕКТИ И УСЛУГЕ ПРЕД КОМИСИЈОМ НА САЈМУ ТУРИЗМА

Квалитет производа и услуга оцењује се јубиларним сајмовима ЛОРИСТ и Сајму туризма, али и на сајмовима посвећеним хортикултури и екологији.

Најобимније је вредновање организовано поводом 50. међународног сајма туризма, а обухвата услуге, објекте, организације и институције у туризму.
Комисије чине научници и стручњаци са факултета и института у Србији и региону, који годинама раде у хотелијерству и туризму. До сада су пријављени учесници из Србије, Црне Горе, БиХ, Републике Српске, Хрватске, Словеније, али и Аустрије, Мађарске и Румуније.
Међу њима је највише хотела, ресторана, туристичких организација, агенција и манифестација. Има и етно села, плажа, плажних барова, кафетерија, посластичарница, бања, али и националних паркова из Црне Горе, БиХ и Србије…Резултати ће бити познати на дан отварања Сајма туризма, а признања најбољима уручена на Вечери шампиона, у четвртак, 5. октобра.

Свеже воће, поврће и стоно грожђе је вредновано током лета на газдинствима широм Србије. Међу пријављеним узорцима највише је јабука, лубеница, брескви, нектарина, крушака „виљамовки”, шљива и то „стенлејки”. Има и стоног грожђа, лозних калемова и садница кајсија, крушака и трешања, маслина, као и индустријске паприке, „роге”, белог лука, купусњача…

До почетка сајма „Еко свет” знаће се и добитници признајња у робној групи лековито биље и препарати на бази лековитог биља.

Опрема за лов и риболов ће се пред Комисијом наћи током јубиларног, 50. међународног сајма лова, риболова и спорта.

ПОКЛОН ИГРА ЗА ПОСЕТИОЦЕ

Новосадски сајам је у сарадњи са излагачима припремио Поклон игру за посетиоце са купљеним улазницама.
ПОРОДИЧНИ ДАН је петак, 6. октобар. Тада ће цела породица, родитељи с децом до 16 година, улазак на Сајам плаћати 300 динара.

Радно време за посетиоце је од 10 до 19 часова.

Извор: Новосадски сајам

Оставите одговор

Top