Налазите се овде
Почетна > Екологија > ПОЛА ВЕКА „ЛОРИСТА“

ПОЛА ВЕКА „ЛОРИСТА“

Пола века континуираног одржавања сајмова ЛОРИСТ чине 50-годишњицу централним јубилејом Новосадског сајма у 2017. години. Међународни сајмови лова, риболова, спорта и туризма, обогаћени последњих деценија сајмовима хортикултуре, екологије и коњарства, од ове године приређују се с циљем да остану централно место за професионалне учеснике у темама посвећеним очувању природе, активностима у природу, неговању здравих стилова живота кроз спорт пре свега, али и путовањима која испуњавају најразноврсније мотиве и потребе људи. Посетиоци су и професионална публика, али и најшира јавност заинтересована за куповину, едукације, занимљиве изложбе, корисно проведено време и забаву.

У максимално искоришћеним изложбеним просторима сајамских хала директно се представља више од 400 излагача из 11 држава – Аустрије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Индије, Мађарске, Македоније, Републике Српске, Румуније, Словеније и Србије.

Од 3. до 8. октобра одличну изложбену понуду обогаћују тематске изложбе, конференције, предавања и такмичења.
Сајамови лова, риболова, хортикултуре и екологије трају од 3. до 8. октобра, док се сајмови туризма и спорта одржавају од 5. до 7. октобра, а Сајам коњарства дан дуже, до 8. октобра.

Земља партнер Сајма туризма је Црна Гора, Компанија Генерали Осигурање Србија је Генерални спонзор свих сајмова, а Покровитеље Сајма спорта је Град Нови Сад.

ЛОВ И РИБОЛОВ У ФОКУСУ

Улазећи у другу половину века Међународни сајам лова, риболова и спорта дочекује посетиоце већим бројем излагача на већем излагачком простору и највећом изложбом трофеја која ће ове године бити одржана у Европи.
Према најавама, произвођачи и заступници водећих светских брендова опреме за лов и риболов на тржишту Србије, посетиоцима и стручној публици понудиће најквалитетније производе. Биће изложено ловачко и спортско наоружање, пиштољи, револвери, ловачке пушке, карабини, ловачка муниција домаћих и страних произвођача, ваздушне пушке, ловачки ножеви, оптички нишани, двогледи, обућа и одећа за лов. Посетиоци ће моћи да се увере и у квалитет производа реномираних светских произвођача које ће, између осталих, представити и Super Tane, Peloponez, Snajper, Grof MBM, Top Gan, Canona, Capriolo, Swarovski…. Ловци ће моћи да купе и ручно израђену опрему коју ће понудити занатлије. Током Сајмова „Лорист“ произвођачи и дистрибутери ловачког наоружања и опреме, одобраваће специјалне попусте, а припремају и сајамске акције. Понуду ће употпунити и Застава оружје која је поново на Новосадсом сајму, а неће изостати ни наступ Србијашума. Ловачки савез Војводине, обележава 95 година од оснивања, а са Ловачким савезом Републике Српске ће у Хали 1 посетиоцима пружити све информације у вези са ловиштима и делатношћу савеза.

Риболовци ће пред крај сезоне на “Лористу” сумирати резултате, а излагачи ће продавати опрему по сниженим ценама. Наступиће и “ханд маде” произвођачи.

ИЗЛОЖБА ЛОВАЧКИХ ТРОФЕЈА – НАЈВЕЋА У ЕВРОПИ

У сарадњи са ловачким савезима и предузећем Војводинашуме припремљена је изложба на којој ће бити представљено више од 500 експоната, ловачких трофеја из Србије. С обзиром на то да је изложба која се припрема на Новосадском сајму, највећа те врсте, ове године, у Европи, трофеји ће бити изложени у посебном излагачком простору, у Хали 1а. И на тај начин биће обележено 50 година ЛОРИСТ-а, на којем је 1967. године одржана Изложба трофеја као централни догађај, мада су прве изложбе на Новосадском сајму одржаване на Међуанродном пољопривредном сајму, још 1933. године. Од последње Националне изложбе у Србији прошло је 11 година. Овогодишњу Изложбу трофеја ће пратити и стручни скупови и предавања .

Међу најатрактивнијим штандовима ЛОРИСТ-а већ годинама се издваја изложбени простор Војводинашума које ће поред поставке у Хали 1, имати и два ресторана на отвореном простору Сајмишта – ловачку кућу, „одмориште“ за ловце „Четири јелена“ и риболовачку кућу, место сусрета за риболовце, „Четири сома“. Свакодневно ће бити организоване дегустације, као и продаја производа од меса дивљачи. Дан шумара је четвртак, 5. октобар, Риболовачки дан је петак, 6. октобар, а Дан ловаца биће субота, 7. октобар. Војводинашуме ће на „Лористу“ прогласити и најбоље рибочуваре, организовати ВИИИ међународно такмичење у опонашању рике јелена „Златни рог“. Биће приређено и такмичење у ловном стреличарству „Зелена стрела“ и Куп „Лорист“ америкен трап дисциплина у гађању глинених голубова. Неће изостати ни радионице за децу. Поред тога, Војводинашуме од 5. до 7. октобра наступају и на Сајму туризма, а фокус је на ловном и еко-туризму који промовише агенција Војводинашуме-Турист.

СТРЕЉАНА ЗА ПОСЕТИОЦЕ

У Хали 1 биће направљена стрељана у којој ће посетиоци моћи да се окушају у гађању из ваздушне пушке или лука и стреле, док ће купцима бити омогућено да испробају оружје које желе да купе. За професионалце ће бити организована и такмичења, а сви могу да рачунају на рекреативно пуцање. Радно време ће бити као и сајамско, од 10 до 19 часова. Стрељана ће бити обезбеђена са свих страна, за посетиоце је припрема МП Тропиц, а све време биће присутни инструктори.

Обједињен наступ свих националних паркова Србије у Хали 1 ове године представља прилику за упознавање са националним природним богатством, али и својевсрни увид у потенцијале за даљи развој и потребу очувања биљних и животњиских врста на тим подручјима.

Теренска возила за лов и риболов такође су део понуде излагача на сајмовима „Лорист“ и биће на отвореном делу Сајмишта.

Ловци ће се на Сајму такмичити у кувању паприкаша, а биће организован и риболовачки котлић, у којем ће кулинарска умећа одмерити чарде.

ИЗ НОВОГ САДА ПОЗИВ ТУРИСТИМА ЗА ЦЕО ДУНАВСКИ РЕГИОН

Међународни сајам туризма од ове године је фокусиран на Дунавски регион и новом концепцијом у наредним годинама профилисаће се у централно место за сусрет пословне публике региона. Земља партнер је Црна Гора, а излагачи долазе и из Босне и Херцеговине, Словеније, Хрватске и Мађарске. Садржај и понуда, како у излагачком, тако и у конгресном сегменту, припремљени су и за очекивања грађана, али и да задовоље високе стандарде стручне публике.

Излагачи се од ове године представљају по тематским целинама – туризам дестинација представљају туристичке оганизације регија, градова и општина; зимску понуду планинских центара представљају скијалишта Србије премијерним учешћем на Сајму, али и МК Копаоник као најпопуларнија дестинација за боравак на планини; бањски, спа и велнес туризам представљају домаћи центри и хотели, али и словеначке терме; вински и гастро туризам представљају произвођачи пића и хране из Србије, а „крунишу“ га такмичења ученика, студената и професионалних кувара у склопу „Гастро изазова Дунавског региона“ и „Гастро планета“ на којем ће 10-ак амбасадора представити гастрономско наслеђе својих држава кувајући у кухињама које је опремило Горење; културни туризам ове године промовише Археолошки институт из Београда поставком „Путевима римских императора“ и приказом богатства Виминацијума; наутички туризам представља посебан сегмент Сајма, а еко-туризам и ловни туризам биће у фокусу наступа Војводинашума, Покрета горана Војводине, нациналних паркова Црне Горе и Босне и Херцеговине, али и Секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине и Секретаријата за пољопривреду.
Поред туристичке понуде, на Сајму се представљају и фирме које раде у функцији туризма: туристичке агенције, аеродром Будимпешта, Привредна комора Србије…
На Сајму ће наступити и Покрајинска Влада са четири секретаријата – за привреду и туризам, за урбанизам и заштиту животне средине, пољопривреду и за спорт и омладину.

ТРЕЋИ ПУТ ЗЕМЉА ПАРТНЕР – ЦРНА ГОРА

За јубиларно издање те приредбе Црна Гора је припремила представљање актуелне туристичке понуде – програме манифестација у предстојећем периоду и новогодишњих празника. Незаобилазна је понуда за наредну зимску сезону у ски центрима и приморским општинама, уз цене у хотелима и приватном смештају. На штанду, који ће се и ове године налазити на улазу у Халу „Мастер“, биће локалних црногорских специјалитета које ће посетиоци моћи да дегустирају, уз вина Компаније Плантаже. У организованим наградним играма најсрећнији посетиоци Сајма туризма добиће боравак у хотелима у Црној Гори.

Стручну јавност очекују значајни међународни скупови и Б2Б сусрети. Већ првог дана Сајма туризма Новосадски сајам и Дунавски центар за компетенцију организују конференцију “Дунав – нове перспективе”, која ће окупити 15 предавача, експерата у области туризма из региона. „CET Conference 2017“ је догађај који се одржава 7. октобра, а посвећен је културно-привредним аспектима туризма у Србији. Оријентисан је на промоцију потенцијала у области омладинског, активног, гастрономског и одговорног туризма. Како се очекује, теме које ће такође привући пажњу стручне јавности су и “Заједнички туристички производ западног Балкана” и “Све боје регионалног туризма”. У Хали „Мастер“, биће организовани Б2Б сусрети домаћих и страних понуђача и купаца. Четвртак, 5. октобар резервисан је пословне састанке агенција, туроператера и хотела са понуђачима дестинација у земљи и иностранству, док ће се дан касније хотелијери, угоститељи и ресторатери срести са произвођачима хране. Учешће је бесплатно, а регистрација неопходна.
Туристичка организација Војводине ће поред представљања понуде градова и општина, угостити и представнике европских туристичких регија који ће презентовати своје потенцијале. Понуду Града представиће Туристичка организације Новог Сада.

“ПУТЕВИМА РИМСКИХ ИМПЕРАТОРА” – ПРВИ ПУТ ЗА ШИРОКУ ПУБЛИКУ У СРБИЈИ

Како се очекује посебну пажњу посетилаца привући ће Изложба “Путевима римских императора” која је обишла пола света, а први пут се за јавност организује у Србији. Публици ће бити представљено 18 глава римских императора, од којих су седам из Сирмијума, макета војног логора и града Виминацијума, низ садржаја у вези са гастрономијом. Како би изложба посетиоцима била што интересантнија биће припремани и специјалитети из римског доба, организоване борбе римских легионара и Хуна, као и радионице за децу и одрасле. Део поставке је и “виртуелна археологија”, као и сувенири Археолошког парка Виминацијум, реплике римских предмета.

Сајам туризма ће бити и прилика да се пронађе посао. У Аули, испред улаза у Халу “Мастер” биће штанд Националне службе за запошљавање где ће посетиоци моћи да конкуришу за расположива радна места у области туризма, која су понудили и излагачи.

НИКАД ВЕЋИ САЈАМ СПОРТА

По обиму и садржају овогодишњи Сајам спорта неупоредиво је богатији у односу на претходне године и биће одржан паралелно са Сајмом туризма, под покровитељством Града Новог Сада.

Градско веће и Градска управа за спорт и омладину у програме на Сајму су укључили све заинтересоване за спортске активности. Преко Савеза за школски спорт биће анимиране школе и на тај начин настављен програм “Спорт у школе”. Биће промовисане и рекреације, спортски клубови, активности за децу са посебним потребама, параолимпијци и особе са инвалидитетом, као и активности за најстарије суграђане.

Дешавања на Сајму занимљивијим ће учинити полигони спретности, турнири у малом фудбалу и баскету „три на три“, бициклистичке трке за ученике основних и средњих школа у којима су за најбоље обезбеђене бројне награде, бокс мечеви у професионалном рингу, као и показни у борилачким вештинама. Међународни меморијални турнир у рвању грчко – римским стилом „Јован Богић – Пуфика”, уз подршку Градске управе за спорт и омладину на Сајму спорта организује Рвачки клуб „Нови Сад“.

У халама и на отвореном делу Сајмишта, од 5. до 7. октобра представиће се, више од 100 кулубова са територије града Новог Сада, спортска удружења и друштва, савези, образовне институције у области спорта, ресорне градске, покрајинске и републичке институције и спортски центри. Биће понуђена спортска опрема и реквизити, а садржај ће употпунити и едукативни програми намењени деци, рекреативцима и професионалним спортистима.

ДОЧЕК ЗА ПОСЕТИОЦЕ – САЈАМ ХОРТИКУЛТУРЕ  И ЕКО СВЕТ

На самом улазу у Новосадски сајам, у Аули, биће организовани Сајам хортикултуре и Сајам „Еко свет“, који ове године обележава 25 година постојања. Као „природна спона“ између свих дешавања на Сајмишту, посетиоцима ће бити понуђена и едукацију. Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине ће наступом скренути пажњу на значај резервата природе и заштићена природна добра. Градска управа за заштиту животне средине ће свакодневно организовати радионице за децу. Наступају и Покрет горана Војводине, Пољопривредна школа у Футогу, Техничка школа „Милева Марић-Ајнштајн“, Инжењери заштите животне средине, ЈКП Градско зеленило, а производе на бази лековитог биља, мед и пчелиње производе, сувенире и производе настале у радионицама старих заната представљају излагачи на отвореном простору.

Птице грабљивице, којима станиште свакако није затворени простор – сури орао, сова – сибирска ушара или јастреб, ипак ће се у свој лепоти и снази видети у Аули. За то су се побринули чланови Друштва соколара Србије, који промовишу соколарство и као алтернативни вид лова, птицама грабљивицама.

МЕЂУНАРОДНА ТАКМИЧЕЊА НА САЈМУ КОЊАРСТВА

Сајам коњарства и серсана промовише коњарство и коњички спорт кроз учешће клубова и ергела. Новосадски сајам ће угостити излагаче из Босне и Херцеговине, Хрватске, Мађарске, Македоније и Србије. Око 90 коња биће у халама 12 и 15.
Такмичење у прескакању препона планирано је од 5. до 7. октобра. Током три дана биће одржано 13 утакмица у којима ће учествовати око 50 коња, а очекује се више од 500 препонских стартова.
Возачи запрега ће се такмичити у вожњи двопрега и четворопрега 7. и 8. октобра на сајамском Мањежу, а такмичења ће бити одржана у три категорије: јуниори, сениори и одрасли. Поред тога биће приређена и ревија свих запрега које учествују на надметањима. Такмичења у дерсурном јахању биће у недељу, 8. октобра.
И ове године малишани ће моћи да јашу поније, а посетиоци ће имати прилику да виде и фотографије пристигле на конкурс „Коњарство 2017“.

ОБЈЕКТИ И УСЛУГЕ ПРЕД КОМИСИЈОМ НА САЈМУ ТУРИЗМА

Квалитет производа и услуга оцењује се јубиларним сајмовима ЛОРИСТ и Сајму туризма, али и на сајмовима посвећеним хортикултури и екологији.

Најобимније је вредновање организовано поводом 50. међународног сајма туризма, а обухвата услуге, објекте, организације и институције у туризму.
Комисије чине научници и стручњаци са факултета и института у Србији и региону, који годинама раде у хотелијерству и туризму. До сада су пријављени учесници из Србије, Црне Горе, БиХ, Републике Српске, Хрватске, Словеније, али и Аустрије, Мађарске и Румуније.
Међу њима је највише хотела, ресторана, туристичких организација, агенција и манифестација. Има и етно села, плажа, плажних барова, кафетерија, посластичарница, бања, али и националних паркова из Црне Горе, БиХ и Србије…Резултати ће бити познати на дан отварања Сајма туризма, а признања најбољима уручена на Вечери шампиона, у четвртак, 5. октобра.

Свеже воће, поврће и стоно грожђе је вредновано током лета на газдинствима широм Србије. Међу пријављеним узорцима највише је јабука, лубеница, брескви, нектарина, крушака „виљамовки”, шљива и то „стенлејки”. Има и стоног грожђа, лозних калемова и садница кајсија, крушака и трешања, маслина, као и индустријске паприке, „роге”, белог лука, купусњача…

До почетка сајма „Еко свет” знаће се и добитници признајња у робној групи лековито биље и препарати на бази лековитог биља.

Опрема за лов и риболов ће се пред Комисијом наћи током јубиларног, 50. међународног сајма лова, риболова и спорта.

ПОКЛОН ИГРА ЗА ПОСЕТИОЦЕ

Новосадски сајам је у сарадњи са излагачима припремио Поклон игру за посетиоце са купљеним улазницама.
ПОРОДИЧНИ ДАН је петак, 6. октобар. Тада ће цела породица, родитељи с децом до 16 година, улазак на Сајам плаћати 300 динара.

Радно време за посетиоце је од 10 до 19 часова.

Извор: Новосадски сајам

Оставите одговор

Top