POKLON ZAHVALNOSTI NOVOSADSKIM UMETNICIMA!

Zahvalnost novosadskim umetnicima i kulturnim radnicima u penziji koji su svojim radom i zalaganjem doprineli kulturnoj sceni Novog Sada i iza sebe ostavili brojne legate, glavni je motiv za pokretanje akcije podele poklona kao znaka pažnje koju je pokrenula Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Partner na ovom projektu je IDEA, sa kojim Fondacija želi da ukaže na solidarnost sa najstarijim sugrađanima koji su kao najugroženija grupa proteklih nedelja bili najduže u izolaciji i u tome istrajali, pokazali strpljenje i ostali u svojim domovima.

„Ljudi i procesi kao temelji i stubovi „novih mostova” projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, uspešne saradnje sa sponzorima, lokalnim proizvođačima, reprezentativnim strukovnim udruženjima, Akademijom umetnosti, izgrađen sistem Kulturnih stanica i Novosadskog volonterskog servisa, kroz znak pažnje i zahvalnosti dokazali su još jednom da kultura nije samo stvaralaštvo, već način života. To uverenje u budućnosti će Novi Sad činiti prestonicom kulture, sa titulom ili posle nje“, rekla je Milana Milovanov ispred projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Pokloni su sačinjeni od autentičnih domaćih proizvoda koji su deo naše tradicije, a sve artikle proizvode mala preduzeća ili poljoprivrednici, od kojih se dobar deo još uvek izrađuje ručno.

„Mi verujemo u ideju da umetnost oblikuje svet u kojem živimo. Zato i jesmo prva kompanija koja je dala podršku Fondaciji „Novi Sad 2021“ i aktivno radila na promociji kulture. I danas smo tu, da u vreme ove pandemije, pomognemo više od 150 umetnica i umetnika koji su svojim delima postali značajni za kulturni život ovog grada”, rekao je Radovan Steljić, regionalni menadžer u kompaniji Mercator-S i dodao da je i sada važno da nastavimo da se pridržavamo svih mera prevencije, jer na taj način zajedno brinemo jedni o drugima.

Realizaciji akcije doprineo je i Novosadski volonterski servis, jedan od prvih projekata Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ nastao u saradnji sa OPENS-om, koji je od početka vanrednog stanja uključen u pružanje pomoći i podrške najstarijim sugrađanima, na nivou grada Novog Sada.

„Volontiranje je izraz kulture koji postoji u svima nama. U uslovima mira ga praktikujemo i usavršavamo kroz aktivnosti vezanim za mlade, u sportu, kulturi, ekologiji i radu sa osetljivim grupama, dok u vanrednim okolnostima stečena znanja primenjujemo u zajednici i time dajemo najvažniju solidarnu podršku. Novosadski volonterski servis je program svih Novosađana i i zalaganjem dveju evropske prestonice teži da bude društveno nasleđe koje će biti podrška u gradu i nakon isteka titula“, rekao je Vojislav Prkosovački ispred Novosadskog volonterskog servisa.

Akcija podele poklona umetnicia i radnicima u kulturi koji su u penziji biće realizovana danas i sutra, 7. i 8. maja.

 

Izvor: Novi Sad 2021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *