ПОЧЕО SERBIA FASHION WEEK

Свечано отворен Serbia Fashion Week: Вече емоција и сећања на највеће  српске хероине

У велелепном здању Галерије Матице српске свечано је отворен једанаести Serbia Fashion Week. Највећа недеља моде у југоисточној Европи дала је  свој допринос обележавању стогодишњице присаједињења Војводине Србији изложбом колекције Туга, сећање и лепота прослављене академске  сликарке и дизајнерке Иванке Јевтовић.

Вече је обиловало емоцијама, нотом сентименталности, а читава свечаност употпуњена је звуцима гудачког квартета Арса Лонга. Свим присутним посетиоцима најпре се обратила управница Галерије, Тијана Палковљевић која је ставила акценат на моду као вид уметности и навела да се никако не сме занемарити значај који мода има, како за Нови Сад тако и читаву земљу. Она искрено верује да је култура сећања нешто што се негује, а обележавање јубилеја најбољи начин да памтимо и да неким будућим генерацијама пренесемо оне  најважније тренутке из наше историје.

Сарадња Националне недеље моде и Галерије Матице српске траје већ годину и по дана и уз заједничко  настојање да неки од најзначајнијих српских и иностраних дизајнера спајајући наше културно наслеђе и савременост дају допринос напретку  модног дизајна у Србији. Ауторка колекције Туга, сећање и лепота, Иванка Јевтовић истиче да ова изложба представља диван спој моде и уметности чије је путешествије започело пре четири године у Малој галерији Дома Војске Србије. Реч је о високој моди, модели су јединствени и  препознатљиви, па се већ на први поглед може приметити да је реч о Првом светском рату.. Модели су инспирисани српском униформом и народном ношњом, стилизовани у женски модел високе моде, а украшени су орнаментима у облику срца у дезену и тродимензионалном асоцијацијом на ордење као украс. Поред ове колекције, изложени су и бели рамови с византијским срцима од плексигласа и руком осликаним мотивима фресака који отварају прозоре душе у којима борави сећање. Од десет представљених креација, само једна је беле боје, док су остале црне, а уметница напомиње да је заправо реч о контрасту, у ком преовлађује туга, и да однос црно –белог највише буди емоцију. Колекцију
карактеришу мушки начин закопчавања, антерија, јелек, патне и еполете. Српска солунска капа стилизована је са костимом и трансформише се у круну какве су овековечене на средњовековним фрескама. Креације су урађене у комбинацији плиша, сатена, чоје и органдина у црној боји, а
свилена дугмад за колекцију су специјално израђена у великој Хочи. Иванка Јевтовић наводи да је диван осећај учествовати на оваквој манифестацији и истиче захвалност Serbia Fashion Week и директорки Светлани Хорват.


– Колекција је инспирисана српском војничком униформом из Првог светског рата и народном ношњом. Ту долази преклапања елемената. Србија се увек  налази између рата и мира.Византијско срце на униформама симбол је наших манастира који су ту где год ми били. Византијска срца су верни приказ  оних са наших фресака, нису имрповизована. Ово је начин да одамо почаст српским хероинама. Колико год срца да направимо, немогуће је да им се
одужимо за све што су жртвовале и учиниле за наш народ, оне су симболи Великог рата , а на овај начин им одајемо захвалност за све што су  учиниле – каже ауторка ове колекције Иванка Јевтовић.
Утисак председнице SFW Светлане Хорват је да ће ова недеља моде протећи обојена новим пројектима на којима се вредно радило претходних  годину дана. Говорила је о плану и програму предстојећих активности, а за сам крај издвојила важну поруку чиме је истакла значај моде као гране  уметности.

Због чега би јавност сматрала уметником само некога ко је завршио смер сликарство, а не сматра уметником дизајнера који је исту Академију  завршио на смеру модног дизајна? Мода је сама по себи врхунска уметност и припада креативној индустрији. Након свечаног отварања, све љубитеље моде другог дана Serbia Fashon Weeka  у дворцу Еђшег од 18.00 часова очекују ревије финалиста такмичења  две модне платформе: српске Fashion Talents Design Competition и европске European Fashion Talents Design Competition.

Извор: Serbia Fashon Week

Аутор фотографија Светлана Браун

.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *