ПОЧЕЛА ПРОДАЈА УЛАЗНИЦА ЗА ГОСТОВАЊЕ МАЂАРСКЕ ДРЖАВНЕ ОПЕРЕ – ПРОМОТИВНИ ПОПУСТ

Ђакомо Пучини: Боеми

Гостовање Мађарске државне опере у Српском народном позоришту

Концертна представа у два дела и четири чина, на италијанском језику.

Постоје легендарне опере. Једна од њих је и дело Пучинија, које говори о животу младих париских боема, где најлепша романса оперског стваралаштва почиње једном угашеном свећом и изгубљеним кључем. Мађарска државна опера ће, у концертном извођењу, приказати једну од најлепших дела оперског репертоара, у којем главне улоге тумаче талентовани млади уметници.

У љубавној причи, која гледаоце води у свет париских боема, главне улоге тумаче Иштван Хорват и Оршоља Шафар, а уз њих наступају Атила Добак, Жолт Хаја, Андраш Киш и Илдико Сакач. Да би улоге биле што аутентичније, солисти носе костиме Тивадара Марка, из 1937. године, када је опера изведена у режији Калмана Надашдија. Ово дело је у непромењеном облику, у првобитној класичној оперској режији остало на репертоару до данашњих дана. Диригент оркестра Мађарске државне опере је Иштван Денеш.

Ликови и аутори:

Родолфо: Иштван Хорват

Шонар: Атила Добак

Марчело: Жолт Хаја

Колин: Андраш Киш

Мими: Оршоља Шафар

Мизета: Илдико Сакач

Беноа/Алчиндоро: Ференц Черхалми

Парпињол: Даниел Рошка

Либрето: Луиђи Илика/Ђузепе Ђакоза

Костимограф: Тивадар Марк

Диригент дечјег хора: Николет Хајзер

Диригент хора: Габор Чики

Уз сарадњу оркестра, хора и дечјег хора Мађарске Државне Опере.

Диригент: Иштван Денеш

Петак, 8. марта 2019.

сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00

Српско народно позориште, Нови Сад

 

О Опери

У односу на број запослених приликом отварања опере 1884. године (када је било 34 солиста, хор од 81 члана и 75 музичара у оркестру), у Мађарској државној опери данас је запослено више стотина људи разних профила, који раде на томе да публика сваке вечери добије најбољи могући квалитет музичког и сценског доживљаја. Поред диригената, солиста, доживотних чланова и врхунских уметника опере, ту су и дизајнери сцене, планери, кореографи, уметници сликари и вајари, драматурзи, корепетитори, инспицијенти, као и шаптачи, који су својим заједничким радом омогућили, да наша опера буде једна од музичких театара света, које на свом репертоару имају највише представа.

 

Извор: СНП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.