ПЕРЦЕПЦИЈЕ. ЖЕНА ПО МЕРИ ДРУШТВА?

Галерија Матице српске и British Council изложбом Перцепције. Жена по мери друштва? представљају публици на једном месту уметничко наслеђе Србије и Велике Британије, где је у центар анализе и тумачења постављена жена.

Током три месеца трајања изложбе сваког петка и суботе у 18.00 сати биће реализован пратећи програм изложбе. Кроз 25 предавања, разговора, стручна тумачења и три панел дискусије/трибине публици ће бити представљена тема изложбе из најразличитијих углова и понуђенa разноврсна разматрања на питање „ко је жена по мери друштва?”.  Такође, за најмлађе посетиоце биће реализоване суботње креативне радионице у редовном термину од 11.00 до 12.30 сати, док ће за младе бити организоване посебно осмишљене радионице у сарадњи са Пер.Арт организацијом и Центром Е8 из Београда.

У петак, 5. октобра у 18.00 сати биће одржано стручно тумачење изложбе др Тијане Палковљевић Бугарски, управнице Галерије Матице српске, која ће посетиоцима представити концепт изложбе и најзначајнија дела. Изабрана дела британских уметница заједно са радовима српских уметника и уметница за циљ имају да подстакну посетиоце да размисле о ванвременој категорији такозваних „женских питања“. Да ли и колико уметница је познато јавности у односу на њихове мушке колеге? Који је положај жена и посебно уметнице у друштву некада и сада? Како друштво види жену? Да ли родна равноправност постоји у пракси?

У суботу, 6. октобра у 18.00 сати биће одржано предавање Јелене Огњановић, кустоскиње изложбе о Уметности Младих британских уметника. Ова неформална група уметника и уметница настала је крајем осамдесетих година у Великој Британији, који су тих година дипломирали на Голдсмит колеџу и Краљевском уметничком колеџу. Данас су уметници ове групе између осталих и светски познати Дејмијен Херст, као и бројне уметнице чији су радови представљени на изложби Перцепције. Жена по мери друштва?, као што су Сара Лукас, Џилијан Веринг, Хелен Чедвик или Абигејл Лејн.

Улаз на програме петком и суботом је бесплатан.

 

За све информације о изложби можете се обратити Јелени Огњановић, кустосу изложбе на телефон 021 4899 018 или 069 1103 051, као и путем мејла на j.ognjanovic@galerijamaticesprske.rs

 

 

Извор: Галерија Матице српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.