ПАТУЉЦИ СА НАСЛОВНИХ СТРАНА – ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА

ПАТУЉЦИ СА НАСЛОВНИХ СТРАНА

После премијере у Нишу и Београду, филм редитеља Милорада Милинковића, имао је и своју премијеру  пред новосадском публиком 18. јануара 2017. године, у биоскопу Aрена Cineplex.

Редитељ филма, који је познат и по домаћим филмовима  (Мртав ладан, Читуља за Ескобара, У потрази за Срећ(к)ом) наводи да је инспирацију за овај филм добио посматрајући садашње време, садашње друштво и наравно ријалити формате који су заступљени на нашим ТВ каналима и веома су гледани. Ово је заправо филм о људима који праве ријалити. Филм о човеку кога је обузео, како бисмо ми рекли Бог рејтинга.Негде га је повела та лажна слика, моћ, новац. Идеју за креирање овог филма сам добио јер сам желео да видим како би то изгледало  да мало обрнемо ситуацију и за промену погледамо како би то изгледало када би се шоу почео мешати у ријалити.  Мислим да је ријалити, као социолошки феномен логичан наставак смера у којем цивилизација иде. Има један монолог, који Киле (Гордан Кичић) изговара у филму, о томе како су људи одувек волели да гледају лудаке јер их је сама чињеница да нису такви тешила. То је, мислим, суштина ријалитија. А најава за 3 минута славе каже: Раније сте одлазили у циркус наказа, сада фрикове доводимо у ваш дом!

Наслов филма ПАТУЉЦИ СА НАСЛОВНИХ СТРАНА, веома је и симпатичан и симптоматичан. На питање коме је заправо филм намењен и да ли су се велики људи изгубили, редитељ одговара: “Ако се ово питање односи на публику, онда је одговор свима, апсолутно свима. Као Забавник, од 7 до 107. А могу и старији. Велики људи се нису изгубили. Апсолутно не. У свим временима их је било и данас их има и биће их. На разним пољима. И за огромну већину никада нећемо ни чути али то неће умањити њихову величину.”

Главна улога у филму поверена је Гордану Кичићу, који тумачи лик Николе који има четрдесетак година и водећа је звезда реалитy програма који се зове ’’Три минута славе’’. У пракси то изгледа тако што он безобразно вређа људе који се на тај шоу пријаве, и због тога је јако цењен и одлично плаћен. Његове злобне и отровне речи магнетски привлаче гледалиште и рејтинге дижу до небеса. Осим тога, он смишља и разне друге реалитy формате, као и разне скривене камере.  Заправо, његов живот је реалитy програм. Његов најбољи пријатељ Зоран (Борис Миливојевић) је власник агенције која се бави производњом разних реалитy формата, а жена његовог пријатеља Мира (Тамара Крцуновић) је његова једина љубав из младости, што, наравно, нико осим њих двоје не зна.

Николин живот почиње да се мења у тренутку када смишља како да од младе девојке коју гура њена амбициозна мајка, направе звезду. Смештају јој скривену камеру која се отима контроли и он почиње да се пита: је ли све то у ствари намештаљка, скривена камера коју подмећу њему? Када се увери да су одређене околности ипак стварне, принуђен је да спасава сопствену кожу на начин на који једино и зна… помоћу реалитy програма. Али, он мора да разлучи најважније: да ли је цео његов живот један велики реалитy? И шта је у свему стварно, а шта само измишљотина која доноси рејтинге?

Осим Кичића, ту је читава екипа сјајних глумаца који су овај филм учинили сензационално забавним.

Јелена Ђукић (Гордана, Жаклинина мајка) је талентована српска глумица најпознатија по свом раду у ТВ серијама.“Мени је било заиста велико задовољство да играм овај колоритан лик. Ово је  једна заиста значајна улога и било је право задовољство радити и са сјајним редитељем и са читавом екипом. Иако јесам мајка, али четворогодишње девојчице, некако ми је било тешко да себе прихватим у овој улози мајке. Морам признати да је јако било тешко одбранити лик са којим баш немаш много повезаности, другачији карактер, потпуно другачије мишљење. Гордана, лик који тумачим је жена која не бира средства да би дошла до свог циља, оправдавајући то љубављу према свом детету и жељом за његовим успехом. Наравно једина заједничка ствар мене и улоге коју тумачим јесте безгранична љубав према детету“– рекла је глумица.

Милена Радуловић (Жаклина) је млада српска глумица позната по улогама у ТВ серијама. Ово је њен први дугометражни играни филм а имала је искуство у раду у холивудској продукцији. На питање да ли јој је било тешко да се поистовети са улогом и да ли гледа ријалитије, млада глумица је рекла: „Ријалитије апсолутно не гледам. Није ми било тешко, улога ми је била веома забавна. Жаклину нисам много тражила у себи, Жаклину једноставно познајем, оне су свуда око нас, сваког дана у Београду сретнете бар једну.“

Александар Радојичић (Богољуб Боба Фурија) је познати глумац млађе генерације, који се прославио улогом фудбалера Балерине у филму “Монтевидео, Бог те видео”. Поред неколико запажених филмских улога, Александар игра у позоришту и у телевизијским серијама.

„Уз помоћ редитеља и сценаристе, Милинковића, који је сјајан човек, успео сам да проникнем  и схватим улогу Бобе Фурије.Ова тема нам је свима просто актуелна јер смо неминовно бомбардовани од стране медија. Хтели, не хтели, принуђени сте да знате за неке фаце и имена која можда по вашим критеријумима немају никакву вредност. Један од таквих ликова тумачим и ја у овом филму.“– рекао је Радојичић.

Ви сте један о најпопуларнијих и највољенијих глумаца ваше генерације, посебно код млађе публике. Које је ваше мишљење на шта млад човек треба да се фокусира и имате ли неки савет за њих? „Увек бих рекао младима да се фокусирају на културу, на читање, на позориште, на добре филмове. Проблем је данас што млади морају све сами да осмисле. Чини ми се да не постоји неки системски рад са младим људима. Емисије које данас гледамо на телевизијским каналима, част изузецима, њихова поента је само да имају што већу гледаност. Али обратио бих се и родитељима, јер од њих све креће. Ви морате свом детету да дате избор, да га усмерите на прави начин како би оно сутра знало да тражи још таквог садржаја. Данас су изговори за све како је тешко зарадити. Увек је то био проблем, али увек морамо имати времена за своју децу. Наша мисија, нас који се бавимо културом јесте да дамо првенствено младим људима избор и садржај и да их привучемо да дођу у позориште, галерије, књижаре.“- додао је глумац.

Аутор текста: Јелена Допуђ

Фото: Александар Јовановић

Фото:  промо

Извор: ТВ Арс Медија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *