ЦИКЛУС „ПОДИЈУМ МЛАДИХ“ – МУЗИЧКИ ПРОГРАМ

ЦИКЛУС: „Подијум младих“
ОРГАНИЗАТОР: МУЗИЧКА ОМЛАДИНА НОВОГ САДА
ДАНА: уторак, 23. јануар 2017.
МЕСТО: Градска кућа, НОВИ САД
ВРЕМЕ:  у 20 часова
ИЗВОЂАЧИ:
Лидија БОЈИНОВИЋ, виолина
Наталија Младеновић, клавирски сарадник

Програм:
Ј. S. Bach:: Чакона из Друге партите за соло виолину у д-молу
S. Prokofjev: Соната бр. 2, оп.94, у Д-дуру
А. Dvořak: Романса за виолину и клавир у ф-молу, оп. 11
Х. Wieniawski: Тема с варијацијама у а-молу, оп. 15

Улаз је СЛОБОДАН!

Лидија Бојиновић је рођена 1994. године у Бањалуци. Године 2012. уписује студије виолине на Академији уметности Универзитета у Бањалуци, у класи проф. Марије Мисите (ФМУ), а наставља у класи проф. Ивана Оташевића. Завршни семестар основних студија проводи на Конзерваторијуму „Ђузепе Тартини“ у Трсту, у склопу програма  „Ерасмус+“, где је имала прилике да похађа наставу и мајсторске курсеве код међународно признатих педагога и угледних солиста из Европе. Основне студије потом завршава као студент генерације, а за постигнути успех награђена је златном значком „Никола Тесла“ Универзитета у Бањалуци.
Године 2016. уписује мастер студије виолине на Академији уметности у Новом Саду, у класи проф. Флоријана Балажа, које након годину дана завршава с изузетним успехом и највишом оценом.
Током школовања Лидија Бојиновић осваја значајан број награда на домаћим и међународним такмичењима. До сада је наступала у Италији (Сан Ремо, Трст, Рива дел Гарда, Империја), Словенији (Пиран), Аустрији (Беч, Грац), Србији (Београд, Ниш, Суботица, Пожаревац, Сремска Митровица, Крагујевац), Босни и Херцеговини и у Републици Српској (Бањалука, Градишка, Добој, Брчко, Приједор, Мркоњић Град, Тузла, Сарајево). Члан је Бањалучке филхармоније, Симфонијског оркестра Академије уметности у Бањалуци, а 2017. и „Оркестра мира Босне и Херцеговине“. Током школовања и студија била је стипендиста Града Бањалуке, Министарства просвете и културе Републике Српске, као и Фонда „Др Милан Јелић“. Тренутно је ангажована на Катедри за гудаче Академије уметности Универзитета у Бањалуци.
Наталија Младеновић је рођена 1973. године у Самари (Русија). Са седамнаест година је примљена на Московски Државни конзерваторијум „Чајковски“, где је студирала у класама Ларисе Дедове, Ирине Осипове и Јевгенија Малињина. Дипломирала је 1996. године с одличним успехом. Од исте године живи и ради у Београду. На Факултету музичке уметности се запослила 1998. године, као уметнички сарадник на Катедри за гудачке инструменте. Магистрирала је у класи Невене Поповић, а тренутно је на завршној години докторских студија клавира под менторством ред. проф. Лидије Станковић. Добитник је награда на међународним такмичењима „Петар Коњовић“ у Београду и „Рубинштајн“ у Паризу.
Наступала је с неколицином страних и домаћих оркестара, а и сарађивала с многим истакнутим уметницима (Јован Колунџија, Сретен Крстић, Ксенија Јанковић, Кирил Родин, Александар Бузлов, Марк Копе, Стефан Попов, Минео Хајаши, Јуриј Ревић).
Ангажована је на Гудачкој катедри у класама Марије Шпенглер (ванр. проф.) и Иване Аћимоски (ред. проф.), са којом је имала и низ концерата широм Србије.
Од 2001. године, редовно је ангажована као официјални клавирски сарадник на такмичењу Музичке омладине у Београду, у дисциплинама виолине и виолончела.
ИЗВОР: МУЗИЧКА ОМЛАДИНА НОВОГ САДА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *