OŽIVLJAVANJE NEZAMISLIVIH SVETOVA – SINERGIJA UMETNOSTI I TEHNOLOGIJE NA NOVI SAD FILM FESTIVALU

Povezivanje filmskih produkcijskih studija, studija za animaciju i vizuelne efekte, IT stručnjaka, reditelja, scenarista, producenata, distributera, kao i čitave filmske zajednice – jedan je od primarnih ciljeva Novi Sad film festivala koji će biti održan od 21. do 24. septembra u Novom Sadu.

Kako nastaje savršena harmonija između umetnikove mašte i tehnološkog napretka, te kako ožive svetovi koji su bili nezamislivi – na ova pitanja daće odgovore IT stručnjaci i oni iz oblasti animacije, kao i stručnjaci za vizuelne efekte u okviru programske celine Industry, koji govori o neizostavnim delovima filmske industrije i umetnosti stvaranja filmova. Ovo će biti način da se razmene iskustva i nove prakse, odnosno da se razvije novi prostor za unapređivanje, edukaciju i umrežavanje filmskih radnika i sa njima povezanih struka.

Ovaj segment festivala donosi publici dve specijalne filmske projekcije domaćih studija za animaciju ILBE Studios (Beograd i Novi Sad) i Furuna Crafts (Novi Sad) – Prince of the Seas i Puffins Impossible, koje će biti prikazane 23. i 24. septembra u bioskopu Arena Cineplex. Nakon projekcija, publika će biti u prilici da posluša razgovor sa autorskom ekipom. Prvi dokumentarni animirani dugometražni film Prince of the Seas, koji je od početka do kraja realizovan u Novom Sadu, u produkciji lokalnih studija za animaciju ILBE Studios i Furuna Craftsuz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije,povešće ljubitelje sedme umetnosti na putovanje kroz sećanja princa Alberta I, najvećeg reformatora Monaka, od perioda u španskoj kraljevskoj mornarici do oplovljavanja polarnih krugova. Za to vreme, otkriva se životni put ovog izvanrednog čoveka, podeljen između odgovornosti kraljevske titule i ljubavi prema morima i okeanima.

Takođe, Industry program doneće i priču o pet neobičnih superheroja – arktičkih ptica sa supermoćima i njihovim avanturama. Reč je o animiranom serijalu Puffins Impossible sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi, u potpunosti kreiranom u Srbiji u domaćem studiju za animaciju ILBE Studios, te produciranom u Archangel Digital Studios, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, a prema originalnoj ideji osnivača ILBE grupe. U mnogim naizgled apsurdnim situacijama, kroz šalu i gegove, deca se na zabavan način upoznaju sa temama poput rodne i rasne ravnopravnosti, značaja zajedništva, poštovanja različitosti, zaštite životne sredine i drugih. Serijal je dostupan na svetskim striming platformama Apple TV, Amazon Prime, Google Play, Chilli TV i Tatatu, u više od 120 zemalja.Specijalna festivalska projekcija epizoda serijala biće prva i jedinstvena prilika da se domaća publika upozna sa projektom na kojem radi više od 300 umetnika i kreativnih stručnjaka, za milionski auditorijum širom sveta.

Novi Sad će tokom četiri dana trajanja festivala pokazati zašto važi za jedan od najvećih IT centara u Srbiji i regionu, kao i zašto su baš ovde svoje mesto pronašli neki od vodećih svetskih studija za animaciju i vizuelne efekte. Uz panel-diskusije kojima će moderirati afirmisani stručnjaci, publika će biti upućena u aktuelne teme iz sveta filma i novih tehnologija.

Uz moderatora Ivicu Milarića, stručnjaka u oblasti video-igara i digitalnih medija, na panelu Cinematics biće otvorena pitanja o međusobnom uticaju filma i gejminga. Na koji način ove dve gigantske industrije menjaju jedna drugu, te koliko je sama filmska umetnost podložna inovacijama pod uticajem novih tehnologija govoriće panelisti Aleksandar Bedov, Aleksandar Stojanović, Đorđe Marković i Miloš Platiša.

Vukašin Šoć, docent i šef studijskog programa Dizajn video-igara i scenarista u ILBE studiju, vodiće razgovor o novim vizuelnim efektima koji menjaju tokove savremenog filma sa Zoranom Jovičićem i Tamarom Simić, dok će profesor Mileta Poštić govoriti o digitalnoj eri koja je značajno menjala puteve filmskog stvaralaštva, pa i kreirala nove žanrove.

Svake godine, Novi Sad film festival predstaviće po jedan pobratimski festival lokalnoj publici i medijima. Ovoga puta, u godini kada slave svoj 70. rođendan, to će biti Pula film festival, dok će direktorka renomiranog festivala, Tanja Miličić, govoriti u okviru panela Sedamdeset godina filmskog festivala u Puli. Najstariji hrvatski filmski festival prošao je kroz brojne faze i promene tokom dugih sedam decenija, no opstao je kao jedan od simbola filmske istorije Hrvatske, regiona, pa i Evrope. Stoga, razmena iskustava sa liderima renomiranih kulturnih projekata je od velikog značaja i za sam Novi Sad film festival, ali i za informisanje publike o značajnim regionalnim i drugim festivalima.

Prvo izdanje internacionalnog Novi Sad film festivala obuhvatiće i razgovore posle projekcija filmova, pa će tako publika imati priliku da čuje i o samom nastanku filmova, kao i o procesu rada autorske ekipe.

Kroz sinergiju umetnosti i tehnologije, animacija danas ostavlja neizbrisiv pečat u svetu filma. Davanjem značaja ovakvim programima, Novi Sad film festival ne samo da prati savremene tokove, već predstavlja platformu za umetnike svih filmskih sfera koji u predstojećem, prvom izdanju NSFF-a, demonstriraju kako tehnologija može nadahnuti i obogatiti filmsku umetnost. Atraktivnost ovogodišnjeg Industry programa biće prava prilika za publiku da se upozna sa načinima putem kojih tehnološki napredak može biti snažan saveznik umetničkog izraza. Više informacija o programu i svim učesnicima nalaze se na sajtu, Fejsbuk i Instagram profilu Novi Sad film festivala.

Izvor: TV Ars Medija

Administrator: DNM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *