ОТВОРЕНИ ДЕВЕТИ ДУНАВСКИ ДИЈАЛОЗИ

Обиласком поставки из сегмента Дијалог Темишвар – Нови Сад у Петроварадину, синоћ је званично почео девети Фестивал савремене уметности Дунавски дијалози који ће трајати до 28. септембрау Новом Саду. Овогодишњи уметнички дијалог између два града постављен је синоћ на један дан  уаутентичним просторима Петроварадинске тврђаве и Подграђа – Великом ратном бунару и Војним подземним галеријама.

Фестивал у својој основи настоји да омогући директни контакти српских уметника са уметницима из земаља дунавског региона. Уметнички директор одређује тематски оквир те позива угледне колеге, селекторе из појединачних земаља на Дунаву да представе актуелну сцену самосталном или групном изложбом.

“Уметнички дијалог: Нови Сад – Темишвар се на Дунавским дијалозима приређује у континуитету од 2016. године када су два географски и културолошки блиска града проглашени  за Европске престонице културе 2021. Захваљујући изузетној сарадњи галерија Бел арт у Новом Саду и Јеца галерије у Темишвару, уметници и њихови радови се постављају у специфичан дијалошки однос у духу основне идеје Фестивала.“, изјавила је на отварању директорка фестивала Весна Латиновић.

У програму Дунавских дијалога наставља да доминира централна изложба Друштво и уметност у околностима изнуђене реалности у Музеју савремене уметности. Поред централне, уприличене су још поставке: Нови Сад+ у Kатоличкој порти и Бугарско-српски уметнички дијалози на три локације – СУЛУВ, Мали ликовни салон и Галерија Бел арт.

Остварена је и сарадња са једним од најзначајнијих светских фестивала медијске уметности Арс Електроником у Линцу, те ће програм Дунавских дијалога чинити посебну „Башту Нови Сад“ на овом фестивалу.

Дунавски дијалози су платформа за презентацију актуелних токова визуелне уметности дунавског региона, уметничку сарадњу и размену, коју је галерија Бел арт покренула 2013. године. До сада је учествовало више од 400 уметника, кустоса и теоретичара уметности из 14 земаља.

Извор: Дунавски дијалози

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *