ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ПОКЛОН-ЗБИРКА САВЕ СТЕПАНОВА“

У Галерији Матице српске (Трг галерија 1) свечано отварена изложба „Поклон-збирка Саве Степанова”. На отварању су говорили управница Галерије Матице српске, др Тијана Палковљевић Бугарски, дародавац Сава Степанов и један од аутора изложбе, Мирослава Жарков.

Током 2019. године Галерија Матице српске је примила јединствен дар ‒ Поклон-збирку ликовног критичара и колекционара Саве Степанова, коју представљамо изложбом чији су аутори мр Данило Вуксановић и Мирослава Жарков. Поклон-збирка Саве Степанова не доноси дела једног аутора, што је уобичајена пракса Поклон-збирки у Галерији Матице српске, већ се састоји од низа различитих аутора и уметничких дела, и даје преглед развоја постмодерне и савремене уметничке мисли на српском и војвођанском уметничком простору.

Сава Степанов је, као критичар који је током више деценија подржавао, помагао и охрабривао ликовне ствараоце, формирао значајну колекцију уметничких дела, коју је поклонио Галерији Матице српске. Збирка је настајала спонтано и, захваљујући стручности колекционара, рефлектује карактер уметности тог времена. Поклон-збирка Саве Степанова садржи 75 уметничких дела од 57 аутора који су стварали на војвођанском уметничком простору у периоду од шездесетих година ХХ века до почетка XXI века. Поред разноврсности ликовног израза, Поклон-збирка Саве Степанова показује изузетно богатство техника и технологија израде уметничких дела, што је особеност постмодерне уметности. Дела из Поклон-збирке Саве Степанова настала су као продукт различитих уметничких линија и стремљења и због тога се само грубо посматрано могу сместити у категорије концептуалне уметности, неоекспресионистичке праксе и геометријске апстракције.

Захваљујући поклону Саве Степанова и изложби која је тим поводом приређена, новију српску уметност је могуће сагледати из перспективе ликовног критичара који је деценијама пратио дешавања на савременој уметничкој сцени и чије су стручност и компетентност допринеле да његова збирка одражава најважније моменте, ствараоце и карактер ове уметности.

Изложбу прати публикација Поклон-збирка Саве Степанова са уводном речју др Тијане Палковљевић Бугарски, разговором са дародавцем Савом Степановим, који је водио мр Данило Вуксановић, расправним текстом Мирославе Жарков и каталогом поклоњених радова.

Изложба Поклон-збирка Саве Степанова је отворена до 7. септембра 2019. године. Током трајања изложбе биће приређен пратећи програм сваког петка у 19.00 сати.

Петком у 19.00:

  1. август: Разговор о савременој уметности – ликовни критичар и ликовни стваралац (Сава Степанов, дародавац и мр Данило Вуксановић, уметник)
  2. август: Предавање „Mаil-art, светски уметнички покрет” (Андреј Тишма, уметник)
  3. август: Предавање „Вршачка уметничка сцена крајем ХХ века (Звонимир Сантрач, уметник)
  4. август: Предавање „Кроз ХХ век или развојни пут једне слике” (Мирослава Жарков, ауторка изложбе)
  5. август: Ауторско вођење кроз изложбу (мр Данило Вуксановић, аутор изложбе)
  6. септембар: Ауторско вођење кроз изложбу (Мирослава Жарков, ауторка изложбе)

Реализацију изложбе омогућило је Министарство културе и информисања Републике Србије.
За све додатне информације можете се обратити Мирослави Жарков на 021 48 99 017 и 060 39 33 422 или мр Данилу Вуксановићу на 064 22 35 002.

 

 

 

 

Извор и фото.: ГАЛЕРИЈА МАТИЦЕ СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *