ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „МАГИЧНИ РЕАЛИЗАМ“ ГОРАНА ЈЕВТИЋА

Изложба цртежа „Магични реализам“ аутора Горана Јевтића отворена је синоћ у  Клубу Друштва новинара Војводине и трајаће до 15. новембра.

У име Друштва новинара Војводине присутне су поздравили председник Друштва новинара Војводине, Петар Кочић и потпредседник Жељко Савић. О стваралаштву аутора говорио је портпарол Културног центра у Сремским Карловцима, Мирко Димић.

Горан Јевтић

Аутор је учесник многих светских конкурса за карикатуру, а 2001. године добитник је награде за карикатуру у Аустралији у којој је живео једно време. Добитник је 2019.године прве награде на ликовној колонији у Сремским Карловцима „Златно Кандило“, као и бројних других престижних признања. Члан је International Cartoon Association. Од 2017.године живи и ствара у Сремским Карловцима.

Награђен 2019. године

-Човек тренутно живи и сведок је хаотичног времена, света препуног журбе и непрестаног кретања, хипер продукције и неуспоривог напретка. Смирај дана и тишина ноћи више не доносе мир већ тескобу и неизвеност шта то носи сутра. Тешко је данас човеку да пронађе свој мир, да нађе кутак где ће његов дух и природа моћи смирено да зраче својим покретом и енергијом. Кафка,Борхес, Маркес, Рулфо,Ружди посматрали су свет и његов напредак на врхунцу својих живота и знали су да човек уколико не направи свој свет лични свет у оквиру стварног не би могли да опстану. Из овог личног света писаца, уметника, изродиће се нешто што се назива магични реализам, или реалистичан поглед на савремени свет са само малчице магичних елемената. Појам магичних елеманата није толико натприродан колико нам се у први мах чини, уметници који су део овог стила не измишљају нове светове, нити указују на оностране околности и ствари које су логички човеку необјашњиве већ откривају чаробне ствари на овом свету. Магични догађају су обични догађају и посматрач треба да их прихвати као чудесне али уједно нормалне и заједничке.

Горан Јевтић један је од ретких уметника који је пробудио у нама мисао да „магични реализам“ и даље постоји. На први поглед попут Дирера, хиперреалистичан цртач, његови цртежи пре свега,али и остали радови носе утисак суште реалности али то је само први слој, генијалност овог уметника је тек са друге стране медаље где се налази чаробни свет заустављеног времена и тренутка. Његова дела одишу ауторском суздржаношћу, сликар је на први поглед индиферентан, причу својих дела наставља са логичном прецижношћу, као да се не дешава ништа посебно али иза сваког портрета, мртве природе, предмета, налази се савршен магични свет симболике и детаља који дише, који је жив, који стоји али у исто време се и креће, непрестано ширећи попут свемира се из перспективе сваког новог посматрања. Сваки детаљ у себи садржи вишеструке равни реалности које се сударају са магичним,фантастичним мотивима. Вијајући се у непрестан круг који представља време и живот они се сударају попут сваког атома нашег живота, целе ове планете, космоса, инспирације у нашем уметнику Горану Јевтићу, рађајући тако изнова и изнова нов магичан свет мира, хармоније и живота изван журбе и недаћа реалног света.- Мирко Димић

 

 

 

Извор и фото.: АРС МЕДИЈА
Текст: Ј.ДОПУЂ

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *