ОТВОРЕНА МЕЂУНАРОДНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА ПОСВЕЋЕНА ДУНАВУ

Уводном композицијом „Дунавски валови”, перспективни млади ансамбл „Опус” из Новог Сада музички је најавио отварање међународне изложбе фотографија посвећених Дунаву која је отворена у уторак, 10.септембра 2019. у Музеју Војводине у Новом Саду. Публика може погледати изложена 33 рада до 16. септембра. У питању су најбоље уметничке или документарне фотографије са Прве међународне фотографско-еколошке колоније „Дунав,” одржане у Новом Саду на различитим локацијама дуж реке, током дводневног дружења у току августа месеца а у организацији Друштва новинара Војводине и Школе фотографије Арс академија.

Петар Кочић
Публику је поздравио Петар Кочић, председник Управног одбора Друштва новинара Војводине:
– Друштво новинара Војводине је, као струковно удружење отворено за сарадњу са свима који имају креативне идеје и стваралачку енергију. Један од њих је Арс академија са којом смо реализовали и овај пројекат. Ова изложба је шлаг на торту свега онога што је господин Савић радио последњих месец дана, што је био период реализације овог пројекта.
– За нас новинаре, фотографија не само да је врло битан медиј, него и неизбежан. Са друге стране, фотографија је и уметнички израз за оношто је изворна идеја нашег удруживања, а коју је прокламовао Змај Јова Јовановић, да се окупе не само новинари, него и уметници и књижевници. – нагласио је г. Кочић.
Жељко Савић
Жељко Савић, председник Управног одбора Арс академије похвалио је сарадњу са Друштвом новинара Војводине, истакавши да су овде радови ученика и студената са различитих школа који су се пријавилипо конкурсу.
– Нисмо могли да изложимо све фотографије, али овде можете да видите различите сензибилитете, различите ракурсе и мотиве. Интересантно је да комисија није имала дилеме око људи које смо наградили. Занимљиво је да је најбољи рад настао фотографисањем мобилним телефоном и да припада млађим учесницама. Ови млади људи су се трудили да покажу максимум и то је комисија препознала.
– Свакако, желим да похвалим све учеснике. За њих је ово јако важна изложба јер је жирирана, међународног карактера, где имају каталог који је заведен под међународним бројем, тако да мислим да ће им ово бити једна одскочна даска – рекао је предавач фотографије Жељко Савић, захваливши уједно у име Арс академије присутнима што су дошли и дали моралну подршку учесницима колоније.
Сузана Страценски и Сунчица Савић
Прву награду за фотографију добила је Сунчица Савић, другу Сузана Страценски, док је трећа награда припала Ивани Грчић.
Фрањо Стојић добио је специјалну награду за дизајн изложбе, коју ће организатор накнадно уручити, јер добитник није присуствовао изложби из оправданих разлога.
Добитници су поред плакета добили вредне монографије о српско-америчком сликару Милану Кешељу, а организатор је захвалио дародавцима. Сви фотографи и институције добили су захвалнице за учешће у овом пројекту.
Ивана Вујасин, Жељко Савић, Петар Кочић, награђени

 

Проглашавајући изложбу фотографија о Дунаву отвореном, Ивана Вујасин, председница Савета за заштиту животне средине Града Новог Сада, истакла је да су у овај пројекат ушли млади људи.
-Верујем да заједничким снагама можемо много више, као тим, као борци за боље сутра, са јасном визијом, мисијом и циљем. Верујем да ћемо одавде сви изаћи са једном јасном поруком, ширећи даље колико је битно сачувати и утицати на нашу животну средину. Наше будуће генерације заслужују да живе у условима који су предвиђени за људски род.
Након отварања и разгледања фотографија, уследио је и пригодан коктел у дворишту Музеја Војводине. Како сазнајемо од организатора ова изложба је планирана да се сели у више градова.
Извор: ТВ АРС МЕДИЈА
Текст и фото.: В. РАОНИЋ

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *