ОТВОРЕН МЕМОРИЈАЛНИ ПАРК „ЖАРКО ПЕТРОВИЋ“ У МАГЛИЋУ

Покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез отворио је данас Меморијални парк „Жарко Петровић“ у Маглићу, родном месту нашег прослављеног одбојкаша, у присуству првих људи из нашег и европског одбојкашког спорта, његових саиграча, породице, пријатеља и мештана овог бачког села.

Овом приликом откривена је и спомен биста као и табла са називом Улице Жарка Петровића.

Покрајински секретаријат за спорт и омладину финансирао је овај пројекат, који обухвата и теретану на отвореном,   са 4,5 милиона динара, а  Општина Бачки Петровац до сада је уложила три милиона динара.

„Изузетно сам срећан и поносан што је и Влада АП Војводине подржала изградњу Меморијалног парка „Жарко Петровић“ у коме ће се деца и омладина безбрижно играти, дружити и радовати животу, баш онако како је на терену умео и чинио Жаре“, истакао је Батез овом приликом.

Покрајински секретар за спорт и омладину је рекао да је то наш дуг према  делу великана нашег одбојкашког спорта, што је само делић онога што је он био и заслужио у овом спорту.

„Био је наш идол, узор младим играчима, уз њега смо учили, сазревали и винули се до неслућених висина, до прве олимпијске медаље.Прави пријатељи, врхунски саиграчи се никада не заборављају“, поручио је Владимир Батез, његов некадашњи саиграч и велики пријатељ Жарка Петровића.

Председник Општине Бачки Петровац Срђан Симић нагласио је да је ово велики дан како за општину тако и за Маглић и његове мештане, домаћу српску и светску одбојку.

„Желели смо да овај простор где смо се данас окупили претворимо у једно још боље место које ће остати свим генерацијама које долазе после нас, а како би то другачије било могуће него да Меморијалном парку дамо име нашег одбојкашког великана и суграђанина Жарка Петровића“,  рекао је Симић и захвалио се Покрајинском секретаријату за спорт и омладину који је препознао и подржао идеју о меморијалном парку, теретани на отвореном и подизању бисте одбојкашу Жарку Петровићу.

Председник Одбојкашког савеза Србије Зоран Гајић изразио је овом приликом огромно задовољство због начина на који је обележено сећање на живот и дело једног од наших најбољих одбојкаша.

„Кад помислим на Жарка Петровића прво чега се сетим је његова спортска свестраност. Није се знало да ли је талентованији за одбојку, фудбал или кошарку.Таква свестраност никог није остављала равнодушним. Поседовао је велику оданост према друговима и екипи и био омиљен. Пре и после Жарка Петровића у медијиској сфери више ништа није било исто. Он је био харизматичан и препознатљив како у спорту тако и у обичном животу и чинио да то будемо и сви ми са њим“, подсетио је у Маглићу Зоран Гајић.

Отварању Меморијалног парка, откривању бисте и табле са именом улице  нашег прослављеног одбојкаша присуствовао је и председник Европске одбојкашке конфедерације  (ЦЕВ) Александар Боричић.

Жарко Петровић био је чувени одбојкаш и југословенски репрезентативац. Одбојку је почео да тренира у ОК „Маглић”, а са непуних 18 година прешао је у „Војводину”,са којом је освојио три титуле државног првака и одакле је изборио статус репрезентативца. За репрезентацију Југославије одиграо 253 утакмице и освојио бронзане медаље на Олимпијским играма у Атланти 1996 и на Европском првенству у Атини 1995. године.

Играо је у Италији, Грчкој, Јапану, а каријеру је завршио у словеначком „Марибору”. Преминуо је 2007. године у Новом Саду, у 43. години.

Млађе генерације поклоника одбојке, Жарка Петровића памте као капитена генерације коју су још чинили Брђовић, Танасковић, Ковач, Батез, браћа Грбић, Вујевић, Мештер која је 1995. тихо закорачила на светску одбојкашку сцену и напречац освојила симпатије спортске јавности, ударивши темеље каснијим успесима наше одбојке.

 

 

 

 

Извор и фото.: ВЛАДА АП ВОЈВОДИНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *