ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „ПОРТРЕТ ЈЕДНОГ ВРЕМЕНА“

Галерија Матице српске, Национална галерија за фотографију Јеу де пауме и Француски институт у Србији у сарадњи са медијатеке за архитектуру и наслеђе Министарства културе Републике Француске организују изложбу чувеног француског фотографа Феликса Надара „Портрет једног времена“. Изложба ће бити свечано отворена у Галерији Матице српске у петак, 13. септембра 2019. године у 20.00 сати.

Портретне фотографије на којима је Надар представио најзначајнија имена француске и европске уметности и културе, сведоче о историји XIX века и представљају несвакидашњи портрет једног времена. На изложби ће поред 41 фотографије из Француске, бити представљена и фотографија – портрет Милана Обреновића из колекције Музеја примењене уметности из Београда. Свестрана личност Феликса Надара успела је да од фотографије створи уметност и да повеже уметност и технику, остављајући вредно наслеђе својим савременицима. Гледајући фотографије Шарла Бодлера, Едуара Манеа, Жила Верна, Виктора Игоа или Саре Бернар, изазвани смо да верујемо у искру препознатљивог, као кад се сретнемо са пријатељем. У томе лежи вредност фотографија Феликса Надара, фотографа, писца, карикатуристе и авантуристе које ће новосадска публика имати прилике да види у Галерији Матице српске.

Изложба ће бити одржана у оквиру платформе „Калеидоскоп културе“ Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Реализацију изложбе и каталога омогућили су Национална галерија за фотографију Jeu de Paumeу сарадњи са Медијатеком за архитектуру и наслеђе Министарства културе Француске и Француским институтом у Србији, а уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

 

 

 

 

 

 

Извор: ГАЛЕРИЈА МАТИЦЕ СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *