ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ,,МАТРИЦА. МОНОЛОГИЈА ДАНИЛА ВУКСАНОВИЋА“

Галерија Матице српске ће у петак, 23. октобра 2020. године у 19.00 сати Свечаном седницом и отварањем докторске изложбе Матрица. Монологија Данила Вуксановића обележити Дан Галерије којим се прославља 173-годишњица оснивања. 

Свечану седницу ће поздравним говором отворити др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, док ће о изложби говорити мр Данило Вуксановић, аутор. Негујући традицију доброчинства и пријатељства са институцијама, установама и појединцима, седница ће се завршити доделом захвалница Клуба пријатеља Галерије Матице српске. У години када су подршка и сарадња дела важнија од других овим чином ћемо се са посебном пажњом захвалити онима који су током протеклих годину дана, учествовали у програмима Галерије и допринели њеном успешном раду на очувању и презентацији националне уметности

Изложба Матрица. Монологија Данила Вуксановића

Дан Галерије Матице српске којим се обележава и прославља рађање идеје о оснивању Галерије и када се сагледавају резултати досадашњих достигнућа, тренутак је када смо више него икад свесни да само поштујући традицију, стварамо традицију. У складу с тим, 173-годишњица оснивања Галерије посвећена је изложби Матрица. Монологија Данила Вуксановића, којом аутор и уметник Данило Вуксановић, преиспитује живот предмета у музеју и указује на важност симбола прошлости као модела за стварање у актуелном уметничком тренутку, идејно спајајући и отварајући простор за несметану комуникацију и повезивање прошлости и садашњости.

Данило Вуксановић, сликар, конзерватор и музејски мислилац, је за полазну тачку докторске изложбе изабрао, до сада, непознату и необрађену збирку клишеа из колекције Галерије Матице српске. Посвећен изучавању живота предмета у музеју, његовом излагању, представљању и начинима остваривања комуникације са публиком, као и процесима настанка савременог уметничког дела кроз дијалог са прошлошћу, креирао је јединствену изложбу Матрица, којом је пред јавност изнео своја опажања, размишљања и виђења.

Поред оригиналних клишеа, тематски повезаних са историјом, дометима и послањима Матице српске, на изложби су представљене и њихове реинтерпретације – нова уметничка дела створена поступцима цитатности и апропријације. Као централни експонат постављен је клише цртежа Уроша Предића, са карикатуралним приказом Лазе Костића, око ког се нижу прикази како значајних личности (Саве Текелије, Фрање Малина, Уроша Предића и Саве Шумановића), тако и најрепрезентативнијих уметничких дела Галеријске колекције (Свети Сава са српским светитељима дома Немањиног, Богородица Сивачка и Богородица Бездинска). Изложене слике, објекти, цртежи, анимација/музика, инсталација ормана за клишее, приказују материјализоване, рефлексивне коментаре којима се не подражава основни приказ матрице као носиоца сликовне информације. Радови су референце, фуснотирани додаци, нова читања старих значења али и реанимација секундарних облика ремек-дела.

Докторска изложба Матрица. Монологија Данила Вуксановића настоји да уметничким средствима превреднује „непризнату” музејску збирку, преиспита процесе преношења и стварања наратива и идеја у музејском и стваралачком контексту и да својим интермедијалним концептом укаже да је у савременој уметности, суверено ауторство у традиционалном смислу заправо нестало. 

Током трајања изложбе биће приређен пратећи програм, како би посетиоцима стручним предавањима и вођењима, са различитих аспеката, приближили збирку клишеа Галерије Матице српске сагледане кроз призму савременог стваралаштва.

Реализацију изложбе омогућило је Министарство културе и информисања Републике Србије.

У складу са епидемиолошким мерама превенције ове године обележавању Дана Галерије Матице српске и отварању изложбе Матрица. Монолигија Данила Вуксановића присуствоваће само чланови Клуба пријатеља који ће примити захвалнице. 

Сви заинтересовани посетиоци имаће прилику да изложбу посете и у њој уживају од 24. октобра 2020. до 17. јануара 2021. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *