ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ,,МАЛЕ ГРАФИЧКЕ СЛАГАЛИЦЕ“ СОЊЕ АРДАН

Отварање изложбе под називом „Мале графичке слагалице“ Соње Ардан 4. септембра у Галерији „Ла Виста“ са почетком у 20.00 часова. Изложба траје до 17. септембра.

Интимни ред Соње Ардан
Уметнички алати, умножени и срасли уз технолошко/дигиталне, развијају полифони изглед савремене стваралаке праксе. Насупрот тендецијама које данашњица природно намеће, опстају традиционални уметничко занатски процеси који су на бранику застареле флоскуле о вредновању ручног рада. Откривање лица и наличја графичке плоче у сусрету са папиром, бојом, под одмереним притиском пресе доноси преко потребну радост приликом отискивања графичког листа. Графичари то најбоље знају.
Захваљујући њиховим отиснутим визуелним представама ми данас замишљамо скривене хемијске и инвертоване поступке. Мистификација уметничког дела је плеоназам који се поништава погледом на уметничко дело. Елементи који га граде скрећу поглед ка познатом и већ виђеном. Тако чини и Соња Ардан када слаже своје графике градећи их из више сличних комада матрице. Често спаја и комбинује, премешта и уједињује све оно што је окупира. Окренутост граду, минијатуризованој акрхитектури непостојећих улица далеко лепшег света, у складу је са стварима интимног доживљаја, дечије нетакнутог. Баш као што је бицикл за двоје, продужен у синхронизованом јединству заједничког кретања. На графичким партијама Соње Ардан извијају се кружнице точкова бициклова у динамичном покрету, које нам својим бројним трансформацијама сугеришу на охумањени лик предмета из свакодневнице. Колори су у служби црне боје и умешани са примарном графичком бојом упућују на одмерени карактер нијансе.
У редоследу непрестане промене и уметнуте симболичке поруке, као што је случај са мотивом малог Сунца, видимо на који начин извор живота и светла путује са листа на лист. Попут видовитих и штедљивих пчела за које се дуго веровало да се напуштањем својих кошница и отискивањем у неизвестан живот повинују некој врсти неизбежне лудости. Управо у овим речима можемо пронаћи смисао уметности Соње Ардан, у ирационалној тежњи да се обухвати необјашњива потреба за полагањем уметничке замисли.

Аутор: Мр Данило Вуксановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *