windows 7 enterprise iso reddit free affinity designer youtube free direct3d 11 download windows 10 anaconda navigator windows 10 microsoft office 2010 home and student free product key free wget exe for windows 10 burnaware 9 professional free logitech mouse driver windows 10 download
Налазите се овде
Почетна > Култура > Изложбе > ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ,,МАЛЕ ГРАФИЧКЕ СЛАГАЛИЦЕ“ СОЊЕ АРДАН

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ,,МАЛЕ ГРАФИЧКЕ СЛАГАЛИЦЕ“ СОЊЕ АРДАН

Отварање изложбе под називом „Мале графичке слагалице“ Соње Ардан 4. септембра у Галерији „Ла Виста“ са почетком у 20.00 часова. Изложба траје до 17. септембра.

Интимни ред Соње Ардан
Уметнички алати, умножени и срасли уз технолошко/дигиталне, развијају полифони изглед савремене стваралаке праксе. Насупрот тендецијама које данашњица природно намеће, опстају традиционални уметничко занатски процеси који су на бранику застареле флоскуле о вредновању ручног рада. Откривање лица и наличја графичке плоче у сусрету са папиром, бојом, под одмереним притиском пресе доноси преко потребну радост приликом отискивања графичког листа. Графичари то најбоље знају.
Захваљујући њиховим отиснутим визуелним представама ми данас замишљамо скривене хемијске и инвертоване поступке. Мистификација уметничког дела је плеоназам који се поништава погледом на уметничко дело. Елементи који га граде скрећу поглед ка познатом и већ виђеном. Тако чини и Соња Ардан када слаже своје графике градећи их из више сличних комада матрице. Често спаја и комбинује, премешта и уједињује све оно што је окупира. Окренутост граду, минијатуризованој акрхитектури непостојећих улица далеко лепшег света, у складу је са стварима интимног доживљаја, дечије нетакнутог. Баш као што је бицикл за двоје, продужен у синхронизованом јединству заједничког кретања. На графичким партијама Соње Ардан извијају се кружнице точкова бициклова у динамичном покрету, које нам својим бројним трансформацијама сугеришу на охумањени лик предмета из свакодневнице. Колори су у служби црне боје и умешани са примарном графичком бојом упућују на одмерени карактер нијансе.
У редоследу непрестане промене и уметнуте симболичке поруке, као што је случај са мотивом малог Сунца, видимо на који начин извор живота и светла путује са листа на лист. Попут видовитих и штедљивих пчела за које се дуго веровало да се напуштањем својих кошница и отискивањем у неизвестан живот повинују некој врсти неизбежне лудости. Управо у овим речима можемо пронаћи смисао уметности Соње Ардан, у ирационалној тежњи да се обухвати необјашњива потреба за полагањем уметничке замисли.

Аутор: Мр Данило Вуксановић

Оставите одговор

Top