ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ФОТОГРАФИЈА ДРАГЕ ВЕЈНОВИЋА „ПОВРАТАК“

Четвртак, 7. децембар у 19 часова у Музеју савремене умјентости Републике Српске

Изложба „Повратак“ аутора Драге Вејновића биће отворена у Музеју савремене умјетности Републике Српске у четвртак, 7. децембра у 19 часова. Умјетник и професор фотографије на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, Драго Вејновић својим новим циклусом позива на повратак човјека природи.

Ријеч је о фотографијама, различитих формата и техника, које на интиман и романтичарски начин преиспитују однос природе и човјека у савременом контексту. Инспирисан романом „Срце таме“ Џозефа Конрада, Вејновић ствара јединствен доживљај, настојећи да у медију фотографије посматраче врати иницијалном инстинкту.

Изложба „Повратак“ представља цијелину која код посматрача изазива јединствен визуелни доживљај природе. Различити формати пружају нам увид у призоре наочиглед нетакнуте природе. Кроз фотографије Драге Вејновића можемо да доживимо искуство синестезије – кроз широке планове, детаље, прочишћене призоре, готово да можемо да осјетимо мирис шуме и чујемо њене звуке.

Као умјетник фотографије Драго Вејновић већ неколико деценија својим апаратом упорно и континуирано документује, истражује и својим кадровима селектује детаље пејзажног амбијента у којима читају се слојеви стварности и различити нивои перцепције забиљеженог тренутка.

„На фотографијама доминира атмосфера која највише подсјећа на бајке, и то оне примордијалне, застрашујуће и мистичне, чија дубина и магијска моћ, како цијеле слике тако и детаља, увлаче посматрача у свој свијет утемељен на страху од непознатог и тежњи да се спозна необјашњиво. Шума је главни актер, и стојећи сама, тамна и дубока, изазива страхопоштовање. Посматрач се враћа у свијет прије историје, разума и човјечанства, гдје остаје сам, суочен са неизвјесним.“ – из кустоског текста Младена Бањца.

Изложба ће бити отворена до 25. јануара 2024. године.

Кустос изложбе је виши кустос МСУРС Младен Бањац

О аутору изложбе:

Драго Вејновић рођен је 1964. године у Босанском Новом. Дипломирао је камеру на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, а мастер студије је завршио на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци. Радио као фото-репортер у „Новим Крилима“, гласнику В и ПВО ВРС од 1993. до 1996. године. Од 1993. до 2006. радио за ЕПА (European Press Photo Agency). Објављивао је фоторафије по водећим свјетским новинама и часописима.

Аутор је фотографија на преко 200 позоришних представа, као и бројних публикација. Излагао на више самосталних и колективних изложби, а неке од њих су: Aqua viva, Торино, Италија, 2005; Портрети, фотографије мокрим колодијским плочама, Бања Лука, 2013; Сусрети, Сомбор, 2020. итд. Поред савремене фотографије, занима се за ране фотографске технике. Добитник је неколико награда, од којих се издвајају: OSCE, 2007: друга награда на тему Land and water, protecting our fragile environment; Yu Press Photo, 2005: прва награда у категорији Природа и околина; Icitta di Torino and Conflitto/Risoluzione, 2005: друга нграда за кратки филм Срећка.

Извор:  МСУРС

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *