ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ДЕЧЈИХ РАДОВА ,,УМЕТНИЧКА ШКОЛИЦА“

Отварање изложбе
УМЕТНИЧКА ШКОЛИЦА
Едукативни програм
………………………………………….
23. фебруар – 7. април 2019.
………………………………………….
Аутор пројекта и кустос изложбе: Милица Орловић Чобанов
Сарадња: Предшколска установа „Радосно детињство“, Нови Сад

У Спомен-збирци Павла Бељанског у суботу, 23. фебруара у 11 часова биће отворена завршна изложба дечјих радова под називом Уметничка школица. Радови су настали као резултат истоименог програма којим је настављена дугогодишња сарадња музеја и Предшколске установе „Радосно детињство“ Нови Сад, обухвативши више од две стотине полазника новосадских вртића.
Полазиште програма био је уџбеник „Музичка школица за Орфов инструментаријум“, ауторки Миомире М. Ђаркановић и Сање Филиповић, а уметничка дела из колекције Павла Бељанског послужила су као инспирација за настанак десетак песмица-бројалица са различитим темама. Планиране активности у виду ванмузејских интерактивних радионица Кустос у вртићу прилагођене су предшколском узрасту. Након овог дела програма и обиласка сталне поставке деца су била у прилици да потраже уметничко дело из колекције репродуковано у уџбенику, док су се у практичном делу радионице опробала у различитим ликовним техникама, цртајући на дату тему и правећи оригиналне инструменте, самостално или у оквиру малих група (користећи воштане, дрвене, темпере или водене боје, графитне оловке итд).


Као и претходних година, завршна изложба приказаће резултате ових истаживања, а публика ће моћи да погледа радове свих учесника, из девет вртића Предшколске установе Радосно детињство“, Нови Сад: Златокоса, Видовдански звончић, Свитац, Весели возић, Гуливер, Колибри, Цврчак, Маслачак, Плави чуперак.
Програм је реализован захваљујући сарадњи вишег кустоса Милице Орловић Чобанов из Спомен-збирке Павла Бељанског и стручних сарадника за ликовно и музичко васпитање Предшколске установе „Радосно детињство“ Нови Сад – Јелене Тишме, Драгана Јајића, Јасне Нешић, Бојана Станојева и Викторие Чикош али и као резултат њихове добре комуникације са васпитачима и децом.

Извор: Спомен-збирка Павла Бељанског

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *