ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ – АРХАИЧНИ ЧАСОВИ ТЕПИСАРИЈЕ И ЦРТЕЖИ 1984 – 2019

Најава изложбе Милице Кецман у поводу 58. година постојања „Атељеа 61“
„Архаични часови“ за 58 година „Атељеа 61“
У поводу обележавања 58-е године постојања, Установа за израду таписерија „Атеље 61“, уприличиће изложбу, мултимедијалне уметнице и педагога, Милице Кецман, под називом „Архаични часови,таписерије и цртежи 1984 – 2019“ у Свечаној сали Музеја Војводине, у четвртак, 7. марта са почетком у 19 часова.
Наступи перформативног карактера, процесуална уметност, постпедагогија, богат цртачки, сликарски и таписеријски опус, везују се за стваралаштво Милице Кецман, која се својим радикалним и инвентивним приступом у различитим пољима деловања, уткала у саму азбуку војвођанске авангарде прошлог века.
Таписерији опус Милице Кецман као један од механизама потраге за изразом, који баштини део националне Збирке таписерија „Атељеа 61“ јесте једна од линија стварања нове традиције таписерије аутономног пута. Из тог разлога, као изразити представник наратива аутономности у изразу и поетици, поставка „Архаични часови,таписерије и цртежи 1984-2019“, Милице Кецман јесу одабир „Атељеа 61“ за обележавање 58. година постојања јединственог таписеријског центра у региону и у нас.
Историја уметности је показала да је корифејски подухват оснивања „Атељеа 61“ оставио значајне последице на српску савремену уметност друге половине 20. столећа о чему говоре стручни текстови, анализе и студије које су проблематизовале српску таписерију кроз појединачне уметничке опусе и кроз интердисциплинарна истраживања позиције таписерије као ликовне дисциплине.
У том контексту, и обележавање 58. године постојања „Атељеа 61“ – установе са статусом посебног друштвеног значаја за заједницу и државу, а путем изложбе „Архаични часови,таписерије и цртежи 1984-2019“ Милице Кецман, јесте начин да се ревалоризује и изнова ишчитава део стваралачког опуса саме припаднице војвођанске авангардне сцене, Милице Кецман, једновремено подсећајући на изразито богату историју и савременост наше модерне уметности, на пољу таписерије коју баштини, негује и популарише „Атеље 61“.
Изложбу „Атељеа 61“, „Архаични часови, таписерије и цртежи,1984 – 2019“ Милице Кецман, публика може погледати до 22.марта у Музеју Војводине.

 

Извор: Музеј Војводине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *