ОТВАРАЊЕ 7. ШЕКСПИР ФЕСТИВАЛА

У величанственом амбијенту виле „Станковић“ у Чортановцима отворен је синоћ, 12. сепрембра, 7. Шекспир фестивал.
Као и претходних година, на самом почетку, Никита Миливојевић поздравио је госте окупљене на платоу испред виле. Атмосфера је била свечана, готово интимна.

Гудачки квартет Београдске филхармоније отворио је Фестивал. Наизглед необично, јер је у питању позоришни фестивал. Ипак, програм који је изведен разоткрива краткотрајну мистерију – „Бетовен и Шекспир“, спојени, како и сам назив програма упућује, остварили су везу захваљујући Бетовеновом великом интересовању за Шекспирово дело у којем је налазио многобројне иснпирације.

Осим тога, ове године се обележава 250 година од рођења Лудвига ван Бетовена, што је била још једна од нити које су Јелену Драганић (виолина), Драгана Лончара (виолина), Бориса Брезовца (виола) и Александра Латковића (виолончело), вируозе на својим инструментима, уткале у овогодишњи фестивал.
Програм који су представили – Бетовенов гудачки квартет у Еф-молу, оп. 95 „Serioso“, потом гудачки квартет Јозефа Хајдна у Де-молу, оп. 76 бр. 2 „Kvinte“ и  Бетовенов гудачки квартет у Еф-дуру, оп. 135, последње велико дело музичког генија, праћен је надасве интересантним причама Александра Латковића који је публици на шармантан начин приближио живот, стварање и поруке дела која су изводили.
Латковић је на крају, споменувши неизоставно Антона Шиндлера, Бетовеновог првог биографа којем смо веома захвални на свим забележеним појединостима Лудвиговог живота и рада, направио фину паралелу са Оскаром Шиндлером. Гудачки квартет је тада извео тему из филма „Шиндлерова листа“ композитора Џона Вилијамса.

Синоћни концерт потврда је да се на небројено начина уметности преплићу.

Овогодишњи програм организован је у смањеном броју публике због поштовања препоручених превентивних мера и физичке дистанце, што не нарушава јединствену поезију и духовну блискост које прожимају сваки Шекспир фестивал.

Велику захвалност на помоћи у реализацији Фестивала одајемо покровитељима – UNIQA осигурања, Влада АП Војводина, Министарство културе и информисања Србије, Општина Инђија и Град Нови Сад.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *