КОРЗО ПОКЛАЊА ОНЛАЈН КОНЦЕРТ СВЕТСКОГ КЛАВИРСКОГ ДУА У ОКВИРУ КАЛЕИДОСКОПА КУЛТУРЕ

Традиционални Корзо, један од кључних догађаја Калеидоскопа културе, који је уметности и култури у последње две године подредио један од централних градских булевара у Новом Саду, ове године доноси онлајн концерт право у ваше домове, прилагођавајући се тако епидемиолошкој ситуацији. 

У суботу, 12. септембра, од 20 сати и 22 минута, Корзо ће поклонити публици широм света концерт једног од најбољих светских клавирских дуа – Eл Пи Дуо на званичном сајту Калеидоскопа културе и Youtube страници Нови Сад 2021, постављајући нове оквире децентралзације културе, преласком са некадашњег новосадског шеталишта у онлајн свет, стварајући тако и нову публику.

Елеганција класике, слобода џеза и снага рокенрола су синоними за музику Соње Лончар и Андрије Павловића, којима је специјално за Калеидоскоп културе, бина била Петроварадинска тврђава код чувеног сата. Тамо су, са панорамом Новог Сада иза себе, извели јединствену комбинацију авангардне, електронске, филмске, позоришне и популарне музике. Већ 16 година су Соња и Андрија активни на музичкој сцени, али и на пољу позоришне и визуелне уметности. Свестрани музичари иза себе имају многобројне композиције за представе Атељеа 212, Народног позоришта, Југословенског драмског позоришта, БИТЕФ театра и других, као и за популарне домаће серије „Јутро ће променити све”, „Дуг мору” и „Жигосани у рекету”, а проглашени су за један од најбољих светских клавирских дуа на највећем светском такмичењу у Мајамију.

У недељи извођачке уметности, Културна станица Еђшег биће место одржавања другог Омладинског кантауторског фестивала, односно његове завршнице – концерта финалиста, 13. септембра, од 20 сати. Асоцијација гитариста Војводине покренула је прошле године ОКФ са жељом да се промовишу млади и неафирмисани кантаутори од 16 до 26 година, првенствено из Новог Сада. Фестивал обухвата четири фазе –  конкурс, радионице, такмичење и на крају, концерт финалиста. Стручни жири ове године чинили су Марко Шелић Марчело, Нина Ромић, Оливера Поповић, Немања Нешић и Славко Матић. 

Док је Еђшег у недељи извођачке уметности окренут младим надама, Културна станица Свилара враћа се културном наслеђу и коренима европске барокне музике у оквиру фестивала „Дани барокне музике у Новом Саду”, који ће осим истакнутих музичара из Србије представити и музичаре из других земаља. У уторак, 15. септембра, од 20 сати, наступиће ансамбл Musica Antiqua Neoplantensis, који ће нам представити немачку барокну музику.

Плес под маскама, класика и џез, а стигао је и Шекспир

КС Еђшег у другој недељи Калеидоскопа културе доноси и Четврти међународни фестивал савременог плеса Tanz Platz, 17. и 18. септембра, у продукцији Студентског културног центра Нови Сад. Ове године представиће се четири копродукције и уметници из Француске, Норвешке и Чешке. Фестивал ће обухватити и новосадску премијеру инклузивног плесног филма „Поглед” у продукцији групе „Хајде да… ”, као и трибину „Кореографисана криза: како плеше човек са маском”.

Поред савременог плеса, КС Еђшег ће бити и место концерта Новосадског гудачког квинтета, 14. септембра поводом десетог рођендана тог ансамбла. Квинтет наступа током треће вечери Фестивала камерне музике, чији је и оснивач.

КС Свилара, поред барока, у недељи извођачке уметности нуди посетиоцима и квалитетан звук џеза и то у оквиру Фестивал српског џеза, 17. септембра. НВО „Ковачи културе” покренула је фестивал са главним задатаком развоја домаће џез сцене и подршке локалним уметницима, а овог пута представиће музичаре из Новог Сада – Dragon’s Fuel, Београда – МИНГ вокални квартет и Кањиже – Корнел Курина трио

Поред музике и плеса, извођачка недеља доноси програме и ван града, у Вили Чортановци где ће се, сада већ традиционално, одржати 7. Шекспир фестивал, од 12. до 16. септембра. Фестивал ће обухватити представе Народног позоришта из Ниша, Шабачког позоришта, Крушевачког позоришта, Српског народног позоришта и Нишвил џез театар фестивала. 

Током трећег Калеидоскопа културе поштују се све препоручене епидемиолошке мере. Контролише се максималан број посетилаца на догађајимa, што је тренутно 500 људи на отвореном. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима. Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају свих мера. 

Калеидоскоп културе почео је 4. септембра и траје до 9. октобра. Након четири дана свечаног отварања на простору некадашњег Великог Лимана, о чему можете читати овде, програми су представљени широм Новог Сада. Сатницу и детаљне информације о програмима можете пронаћи на званичном сајту Калеидоскопа културе. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *