ОТКРИВЕНИ СВЕТ ИЛУСТРАЦИЈЕ ЉУБИЦЕ ЦУЦЕ СОКИЋ

Пратећи програм изложбе „Откривени свет илустрације Љубице Цуце Сокић“

ПОНЕДЕЉАК, 22. мај

18.00 ч

Ауторско вођење кроз изложбу

Горана Стевановић, Народна библиотека Србије

Љубица Сокић, Свет играчака, око 1950.

У понедељак, 22. маја у 18 часова, у Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајкa Мамузићa одржаће се ауторско вођење у оквиру пратећег програма изложбе Откривени свет илустрације Љубице Цуце Сокић. Ауторка изложбе, Горана Стевановић, библиотекар саветник за Графички фонд и уметничку збирку Народне библиотеке у Београду, упознаће публику са концепцијом изложбе у контексту сарадње Народне библиотеке Србије и Поклон збирке Рајка Мамузића.

Сликарка и академик Љубица Цуца Сокић (1914–2009) припада кругу српских уметника који су илустрацију подигли на ниво аутономне ликовне дисциплине, а текст надградили сопственом поетском визијом стварности. Почеци њеног илустраторског пута дубоко су прожети животним и професионалним околностима, у тренутку када се сликарка постепено окреће свету детињства као својеврсном прибежишту, личној аркадији и простору неизбрисивих успомена. Бројна прозна и песничка дела, у периоду 1935–1980, оживела је претачући реч у слику помоћу различитих илустраторских техника, при чему до изражаја долази њена изузетна посвећеност и студиозност, као и непогершива цртачка сигурност. На темељу Јунговог и Бетелелхајмовог тумачења бајколиког света на коме су саздане необјављене илустрације за бајке Алиса у земљи чуда и Пинокио, дато је иновативно тумачење ауторкиног илустраторског опуса. Путем стручног вођења публика ће се упознати са феноменом илустрације који се посматра и тумачи у односу на текст и позицију читаоца у контексту развоја модерне илустроване књиге послератног периода.

СРЕДА, 24. мај

18.00 ч

Предавање У атељеу Рака Кројача

др Драгана Ковачић, Народни музеј у Београду

Љубица Сокић, илустрација за Причу о Раку Кројачу

У среду, 24. маја у 18 часова, у оквиру изложбе Откривени свет илустрације Љубице цуце Сокић, у Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајкa Мамузићa биће одржано предавање У атељеу Рака Кројача ауторке др Драгане Ковачић, музејског саветника и кустоса Збирке графике и цртежа страних уметника Народног музеја у Београду.

Тема излагања је рад Љубице Цуце Сокић у дечјим часописима „Полетарац“ и „Змај“. Часописи су издвојени у односу на целокупно стваралаштво Љубице Сокић у области илустрације због широког дејства које су, као средства масовне комуникације, имали у стварању визуелне културе генерација које су се образовале током шездесетих и седамдесетих година ХХ века. Такође, илустрације у дечјим часописима су представљале референтну тачку у којој су се манифестовала културна политика једне државе, која је тежила аутохтоности и оригиналности, подједнако избегавајући конзумеристичке, као и догматске иделошке принципе. У тој атмосфери се, на страницама часописа појављује аутентичан ликовни језик Љубице Сокић који се за нашу историју уметности може сматрати једнако важним као што је и њено сликарство.

Извор: ТВ Арс Медија

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *