МАНИФЕСТАЦИЈА ЧЕРЕВИЋВИЛ У БЕОЧИНУ(ЧЕРЕВИЋУ) – ИВАНА ВАСИЛИЋ

Манифестација ЧЕРЕВИЋВИЛ све више привлачи пажњу, не само мештана Черевића и Општине Беочин, већ и новосађана.

Поред добре музике у којој уживају, посетиоци могу да конзумирају разна домаћа пића (ракије, вина, пива) и храну (роштиљ, сухомеснате производе, разне сиреве и сл.). Могу и да купе неке од понуђених производа.

Недавно одржани „Черевићвил“ је био повод да направимо разговор са Иваном Василић.

Разговор припремио Жељко Савић, новинар портала – ТВ Арс Медија.

Ж.С. Kако сте се одлучили да дате тај назив манифестацији?

И.В. Назив Черевићвил родио се много пре базара, део је интерне шале мојих пријатеља. Некако се наметнуо сам од себе за нашу малу манифестацију. Први базар је организован у мају 2021, а у априлу 2023. организовали смо 15. Просечан број излагача на базару је 20. На сваком имамо госте-излагаче из околних места. Сам базар прати и музички програм, до сада смо имали око 10-ак различитих бендова. Жанровски су то бендови који изводе нумере поп-рок, блуз, соул репертоара.

Ж.С. Приближите нашим гледаоцима и читаоцима ову манифестацију?

И.В. Због природе посла којим се бавимо, свакодневно смо у контакту са великим бројем људи.  Са короном је дошло и до промене власништва, или генерације власника који су нам стално постављали питања где могу да купе сир, вино, ракију или ко може да им поправи нешто, покоси ….

Тако се родила идеја о базару, да створимо прилику нама, домаћинима,  да се покажемо, а новодосељенима да нас упознају. Позвали смо мале и велике произвођаче вина, ракије, месних прерађевина, рукотворина са територије Черевића, направили састанак и договорили се да пробамо да организујемо пар базара у току пролећа/лета 2021. И да на крају године донесемо одлуку да ли ћемо и даље да се бавимо тиме.

Ж.С. Какви су даљи планови ?

И.В. План је да ове године поред продајног базара и музичког програма имамо и друга дешавања. На лето, организоваћемо филмско вече, у договорима смо за позоришну представу. Планирамо и малу туристичку туру по Черевићу, али о том потом, видећемо.

Ж.С. Како се сналазите око финансирања манифестације?

И.В. Све је почело од штапа и канапа, великим ангажовањем појединаца да организујемо базар и уз велику подршку посетилаца. На трећем базару смо већ добили спонзорство у виду бурића и плоча да направимо столове. Сваки пут скупљамо музички динар, јер нам је потребан да би финансијски затворили целу организацију. Можда постоје и други начини, али овако цела заједница учествује у рализацији  Черевићвила. Нама је то важно. Чињеница да се може кад се хоће и има воље и слоге, да се нешто деси и направи. Општина Беочин нас је подржала са новчаним средствима, што нам је омогућило да уредимо простор на ком се одржава базар, направимо клупе, и купимо нешто од опреме која нам је потребна и много олакшава целу организацију.

Ж.С. Ви и Ваш брат сте и власници локалне пекаре у Черевићу?

И.В. Да. Пекара ради без прекида нешто више од 50 година. У јеку короне, 2020. брат је са пар пријатеља отворио и крафт пивару Бирче, такође у Черевићу.  

Черевићвил је пре свега дружење, уживање, задовољство и инспирација. Надамо се да ће тако и остати или да ће постати нешто веће.

Видимо се на следећем. Свако добро, Ивана Василић

Ж.С Хвала лепо!

Черевић је насеље у Србији у општини Беочин у Јужнобачком округу. Налази се око 24 km од Новог Сада, на северним падинама Фрушке горе, смештен уз обалу Дунава. Због природних и географских карактеристика, историјског и културног наслеђа, шарма, Черевић је живо насељен са великим викенд насељем које га окружује. У Черевићу се налазе Српска православна црква и Завичајни музеј Черевића. Има око 3. 000 становника.

Извор: ТВ Арс Медија

Текст: Жељко Савић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *