ОПЕРА СРПСКОГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ЈЕ ОНЛИНЕ!

Опера Српског народног позоришта направила је први корак ка селидби комплетног репертоара онлине! Наиме, креирана је посебна платформа преко које ће се преносити концерти који се у том моменту уживо изводе на сцени Јован Ђорђевић, а недавна улагања у технику Позоришта, реконструкција светла и звука омогућиће и бољи ужитак у програму.
„Да појаснимо, ми не говоримо о емитовању раније снимљених представа. Већ о комплетном новом и прилагођеном извођењу. Са почетком сезоне били смо спремни и на ово. Када се епидемиолошка ситуација у земљи погоршала, а спрам одлука Републичког и градског кризног штаба, смањили смо број публике, тестирали све уметнике и увели јасне смернице унутар наше уметничке јединице. Сада смо поједноставили програм, али нисмо се зауставили“, каже директор Опере Српског народног позоришта Александар Станков.
Први такав концерт на репертоару носи назив: Приче на задату тему: Кармен и Фауст, 19. новембра, у 19. часова. На програму су композиције са темом опера Фауста и Кармен које ће изводити камерни оркестар Опере Српског народног позоришта уз нашег најпознатијег солисту на виолини, Роберта Лакатоша, а све под диригентском палицом Александра Којића.
„Од велике је важности да уметност живи у време када су неизвесност и страх од непознатог део свакодневице. Музика је одувек имала исцелитељску моћ и уливала наду у најтежим временима, а моје колеге музичари су тренутно на врло тешком задатку да, упркос свим препрекама, наставе да преносе ту наду својим слушаоцима и причине им спокој и задовољсто, макар и на сат времена, колико концерт траје. Велико ми је задовољство што ће концерт 19. новембра бити уживо преношен како би што више људи могло да ужива у чарима музике у својим домовима“, објашњава виолиниста, Роберт Лакатош.
Платформа функционише тако што је потребно да се једноставно региструјете на сајту операсрпсконароднопозористе.студио20.рс кодом који добијате када купите карту на билетарници Српског народног позоришта, било лично или онлине. Приликом куповине, уместо карте добићете код који уносите пре почетка гледања концерта. Један код важи само за једну адресу. Из Српског народног позоришта напомињу и да је 100 карата у продаји за сам концерт у сали, а да се карте за онлине гледање продају по промотивним ценама.
„Нажалост, у овом тренутку, ма колико разбијали главу, ово се чини као једини начин да не станемо. Не ми, као опера, већ ми као друштво. И велике оперске куће налазе се у истом проблему. Програм ћемо зато обогатити, у покушају да надоместимо оно што се губи гледањем код куће. Пре и после концерта разговараћемо са уметницима који наступају, пуштати филмове о процесу настајања програма, али и публици која није у Сали додатно дати мали увид у позоришни живот иза кулиса. Ми имамо ту срећу да имамо верну публику и из тога разлога мислим да ће бити задовољни овим, тренутним решењем.“, закључује директор опере Српског народног позоришта, Александар Станков.
Да подсетимо, Метрополитен опера прва је велика оперска кућа у свету која је комплетно отказала читаву сезону. У овом тренутку стоје и оперске куће у Италији, Британији, Француској… Опера Српског народног позоришта од почетка пандемије производила је нов програм, без емитовања снимака старих представа, а у тој кући поручују да ће истим темпом и наставити, у настојању да култура не стане.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *