ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ НА ТЕМУ КАКО ФОТОГРАФИСАТИ КОНЦЕРТЕ

Љубитељима фотографије је у суботу 23. фебруара 2019. у Музеју Војводине, одржано бесплатно предавање на тему Како фотографисати концерте. Предавање је организовано у оквиру Школе дигиталне фотографије Арс академије а предавач је струковни инжењер фотографије Жељко Савић, мастер културолог и специјалиста фотоилустратор.

Присутни су упознати са кратким историјатом фотографије како би се дошло до тренутно најчешће коришћеног облика – дигиталне фотографије. Дигитална фотографија захтева одговарајућу опрему. Због тога су се размотрили неки модели и перформансе опреме коју учесници користе или тек планирају да набаве. Приказане су разлике између crop и full framе-а, врста објектива и намене, коришћења блица, рада у отвореном или затвореном простору, избора формата за фотографисање (RAW, JPRG), укупног броја фотографија по једном концерту итд.

Предавач je на личним примерима концерата група „Партибрејкерс”, „Ритам нереда”, Сања Илић и „Балканика”, „The Killers”, „Балканопoлис”, „Дел арно бенд”, „Gipsy kings” и др. скренуо пажњу на услове које је имао за фотографисање, близину са које је могао да ради као и на етичку страну ове професије. Учесници су активно учествовали у дискусији и кроз њу разрешавали неке конкретне, или пак, потенцијалне дилеме.

Радионица је била уједно и прилика да се заинтересовани по промотивној цени пријаве за нови циклус обуке кроз Школу дигиталне фотографије Арс академије која почиње са радом 2. марта 2019. Они који то још нису учинили могу се интересовати на мејл: zeljkosavic.ars@gmail.com

Фотографија је моћан медиј комуникације, документовања и уметничког изражавања. Њен утицај све више јача, нарочито у времену друштвених мрежа, вођења страница, презентација производа и услуга, блогова, путовања, кулинарства, моде и других делатности. Често мала финеса може да доведе до неког жељеног резултата, и то је ставка која издваја обученог од обичног руковаоца фотографском опремом.

 

Текст и фото: В. Раонић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *