ОДРЖАНО ЧЕТВРТО РАВНИЧАРЕЊЕ У ПАРАГАМА 2022

У недељу, 25. септембра 2022. одржано је Равничарење у селу Параге. Акцију пешачења овим бачким селом покренуло је четворо ентузијаста Љиљана Трифуновић, Наташа Абаџић, Божидар Абаџић и Биљана Павков ради промоције села и његове дуге историје.

Четврто пешачење уприличено је истом стазом као и прво које су започели, с тим да је идеја да се увек сврати до крста који од 1925. означава место где је некада била стара црква и Старо село, будући да је место имало првобитну локацију са које је плански измештано крајем 19. века. Због разних славља, овога пута је одзив мештана био мањи, придружило се троје дечице као и неколико планинара из околних места.

Планинаре је пре шетње сачекало послужење а након акције изврстан војнички пасуљ као и десерт. Организари су учесницима уручили захвалнице и ручно рађене магнете са мотивом села. Било је прилике и да се заигра коло.

Иако тренутно имају око 1000 житеља, домаћини су нам се похвалили да имају око 50 ученика од првог до четвртог разреда заједно са забавиштем. Параге припадају општини Бачка Паланке а смештене су између Силбаша, Товаришева и Гајдобре. Село је на надморској висини од 86 м. Кроз село пролази пруга ка Сомбору и сада има поприличан значај будући да је деоница ка Будимпешти у реконструкцији.

Село још има остатке Старог бачког друма који је повезивао две важне тврђаве: Бач и Петроварадин. Некада се овде налазио трећи по величини засад хмеља на нивоу Југославије за пиварску индустрију. У сезони су долазили радници из скоро свих република да беру хмељ, те се број становника знао утростручити. Приметили смо да је земља изузетно плодна јер су у току пешачења трактори превозили огромне приколице извађеног црног лука.

Имали су Парожани и два аеродрома, на један су слетали пољопривредни а на други руски авиони који су се овде пунили горивом у току Батинске битке. Неке мештанке, тада девојке, имале су част да се провозају са руским пилотима. Похвали су нам се и да имају јавну еко-чесму. Како је вода у равници углавном лошијег квалитета, ова јавна чесма има механизам за пречишћавање те се безбедно може користити. Имају још и Дом културе, фонтану и парк, као и игралиште фудбалског клуба. Сеоска слава је празник Рођење Пресвете Богородице – Мала Госпојина а црква у бидермајер стилу је украс села.

Протејереј-ставрофор Душан Петровић, пензионисани ректор Карловачке богословије саставио је монографију села „Параге – село у Бачкој”. Такође је и протојереј-ставрофор др Милош Весин – парох јужночикашки и професор на Богословском факултету СПЦ у Либертивилу – рођени Парожанин и радо долази у своје мало место.

Од етнолога Љиљане Трифуновић сазнајемо да је ћилим из 1870. двеју вредних парошких тркаља нашао своје место у Музеју Војводине. На том ћилиму је исткана српска тробојка. Ћилим не само да је поклоњен музеју, него је ушао у првих 30 етнолошких предмета за оснивање Музеја Војводине.

Ово малено село има брижљиво сачуване књиге рођених, крштених, венчаних и умрлих још од 1744, те многи знају своје родослове генерацијама уназад. Историјат села је просто невероватан, његов први помен је чак из 1453 – још од пре Сеобе Срба под Чарнојевићем.

И као шлаг на торти – Параге имају чак и песму коју изводи позната група „Гарави сокак”.

Текст и фото: В. Раонић;

Извор: ТВ Арс Медија

Администратор: ДНМ

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *