U subotu, 3. jula 2022. održani su 39. žetelački dani u Mužlji kod Zrenjanina. Cilj ove tradicionalne manifestacije jeste da se održe običaji kako se nekada žito ručno želo, vezivalo i slagalo i kojim alatkama, te kakva se hrana služila i kakva se odeća nosila u polju. Manifestacija je počela folklorom i sviranjem citri u centru ovog banatskog sela a ispred prostorija KUD „Petefi Šandor”. Prisutne učesnike i goste pozdravili su na srpskom i mađarskom jeziku predsednik Saveta MZ „Mužlja” Ervin Palatinuš i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.
Nakon programa se kolona sa vatrogasima na čelu uputila u atar sela pored poni-salaša i Sunčanog jezera. I dok su kulinari pripremali langoš (mekike) i ovčiji paprikaš koji su se mogli za povoljnu cenu pojesti u toku ili nakon manifestacije, dotle su takmičarske ekipe zauzele pozicije ispred svojih parcela za žetvu. No pre žetve postavlja se tradicionalni obrok i raspoređuju stari alati i predmeti za jelo i piće. Sveštenik blagoslovi rod žita, učesnici i gosti se prihvate posluženja a tamburaši obiđu svaku ekipu da se malo provesele. Tada počinje žetva tradicionalnim kosama koje imaju zategnut kanap radi formiranja snopova.
U kom smeru će se žeti žito zavisi odakle vetar duva, a saznajemo da se u slučaju velike suše, parcele uveče malo pokvase vodom. Snopove najčešće kupe i vezuju žene i deca vezama od stablika žita pripremljenim dan ranije kod kuće. Saznajemo da se plastovi denu u obliku krsta, jedan plast mora da ima 18 uvezanih snopova te se u toku žetve koja se odvija veoma brzo, brzo mora i razmišljati. Gospođa Ruža Juhas, članica jedne od ukupno dve ekipe Dužijance kaže da se ovaj posao mora voleti. Jeste težak ali se ne boji posla jer je ovo počela da radi sa svojim roditeljima od dvanaeste godine, otuda i brzina.
Na ovogodišnjoj manifestaciji učestvovale su ekipe iz Vojvodine ali su gosti došli sa svih strana Srbije i Mađarske, kao i kulturni i politički predstavnici. Zbog atraktivnosti i autentičnosti prizora, vladalo je veliko interesovanje fotografa iz Zrenjanina, Beograda i Novog Sada, što samo pokazuje da su organizatori ujedno i dobri domaćini. Sem žetve na tradicionalni način, organizovano je i pecanje za decu kao i kuvanje riblje čorbe.
Tekst i foto: V. Raonić;