ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ ,, САБОРНА ЦРКВА У ТАБАНУ – ТРАГОМ НЕСТАЛЕ СРПСКЕ ВАРОШИ У БУДИМУ“

Галерија Матице српске и Историјски музеј Будимпеште су, уз велику подршку Покрајинске владе и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, као и бројних других установа, организација и предузећа у Србији и Мађарској, објавили обимну монографију Саборна црква у Табану. Трагом нестале српске вароши у Будиму.

У четвртак, 28. марта 2019. године у Историјском музеју Будимпеште одржана је промоција монографије Саборна црква у Табану. Трагом нестале српске вароши у Будиму на којој су говорили Петер Фарбаки, генерални директор Историјског музеја Будимпеште, Оршоља Ланг, заменица генералног директора Историјског музеја Будимпеште, др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Коста Вуковић, директор Музеја српске православне епархије Будимске и Ана Јавор, историчарка уметности.

Монографија је публикована поводом истоимене изложбе која је отворена у Историјском музеју Будимпеште 9. новембра 2018. године. Изложба, као и монографска публикација представљају наставак рада на очувању и презентацији српског културног наслеђа у Мађарској којим се Галерија Матице српске заједно са Покрајинским заводом за заштиту споменика интензивно бави више од деценије. У публикацији Саборна црква у Табану, која садржи 15 различитих текстова стручњака из Србије и Мађарске, представљен је иконостас Арсенија Теодоровића, као и духовни живот и стремљења српског народа у Угарској у ширем оквиру историјских и друштвених прилика.

Монографија и изложба Саборна црква у Табану. Трагом нестале српске вароши у Будиму представља добар пример сарадње два музеја и више научних и државних установа, као и доказ важности и успешности међународних пројеката чији је циљ како боље познавање културних прилика у историји оба народа, тако и наше међусобно упознавање и повезивање у садашњости.

Подршку у реализацији монографије пружили су: Покрајинска влада, Секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине, Град Будимпешта, Министарство за људске ресурсе Мађарске, Српски институт у Будимпешти, Војвођанска банка OТП група, Српска самоуправа у Будимпешти, Српска самоуправа у Зуглоу и Самоуправа Срба у Мађарској.

За све информације можете се обратити мр Лолити Пејовић на 021 48 99 023 и 063 11 03 049, или на l.pejovic@galerijamaticesrpske.rs.

 

Извор: Галерија Матице српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *