ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „БАЧКИ КВИНТЕТˮ

О књизи су говорили Горан Митрашиновић, издавач, Виктор Радун Теон, књижевник, есејиста, професор на Факултету примењене екологије „Футура”, Београд и ауторка.

Ђурђина Саџаков Пејин, аутор

Одабране одломке из књиге надахнуто је казивао Предраг Момчиловић, глумац СНП-а у Новом Саду, а догађај је музички употпунио гудачки трио из Новог Сада у саставу Саша Кваић, контрабас, Кристина Лакић, виолина и Невена Ташин, виолина.

Ђурђина Саџаков Пејин је рођена у Старом Сивцу (Бачка), где је завршила основну школу. Школовање је наставила у Гимназији „Вељко Петровић” и на Педагошком факултету у Сомбору. Као учитељ разредне наставе у основној школи „Ђура Даничићˮ у Новом Саду, извела је многе успешне генерације, уз осећај да је рад са младима оплемењује и уздиже.

Аутор је романа „Сусрет у Атиниˮ и збирке прича „Наранџасти облакˮ, у издању издавачке куће „Бистрицаˮ из Новог Сада. Објављује приче у часописима НевенПравославље, неготинска Буктиња и др. Ове године обрадовала је своју читалачку публику новим романом који прати судбину типичне бачке паорске породице, вешто дочаравајући атмосферу некадашње војвођанске средине, описујући обичаје и међуљудске односе, улазећи у душу, карактер и темперамент бачких сељака и мештана.

Овај роман, писан необично лаким и једноставним, уједно реским и речитим стилом, одише духом древности и традиције. Како је истакао рецензент књиге Виктор Радун, ауторка се у свом роману бави једном озбиљном темом, сугеришући да ниједан велики породични проблем, укључујући и проблем алкохолизма, не може да се посматра црно-бело, и да кривица и одговорност никада није само на једном човеку, те да је једино заједничким укључивањем свих чланова породице, отвореним разговором и усаглашавањем, могуће доћи до решења. У фабулу романа, ауторка уводи и чланове Бачког (гудачког) квинтета, по којима роман носи име. Петочлана породица музичара, који су дошли из неких других времена и крајева, из неке друге равни, са циљем да помогну породици да остане на окупу, симболизују духовне заштитнике породице. Овај роман је аутентично сведочанство развоја и слома једне породице, узрокованог алкохолизмом, али и указивања на могућности излаза из кризе.

Moдератор догађаја била је Сања Демировић, архивист.

Фото и видео: Арс медија(Срећко Савић, Дуња Болић, Страхиња Савић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *