OДРЖАНА KУЛТУРНА МАНИФЕСТАЦИЈА „У ЧАСТ САВКЕ СУБОТИЋ”

У Архиву Војводине 15. децембра 2023. године одржана је културна манифестација под називом„У част Савке Суботић” која је окупила велики број наших суграђана. Организатор овог лепог догађаја било је Удружење „Војвођанке” са суорганизатором Школом фотографије „Арс академија” из Новог Сада.

У оквиру ове манифестације свечано су отворене две изложбе – изложба накита, хаљина и украса за косу / фасцинатора модне дизајнерке и уметнице Милице Станивук (Аrt Still), инспирисана животом и делом знамените Новосађанке Савке Суботић (1834–1918), као и пропратна изложба фотографија „Мода и жене” академског фотографа и предавача фотографије Жељка Савића (Арс академија), кроз коју је приказана примењена уметност Милице Станивук. Многобројни посетиоци имали су прилику да присуствују и модној ревији уникатних хаљина и упечатљивих дизајнерских комада из атељеа Аrt Still, а манекенке су биле чланице Удружења жена предузетница Војводине.

Данијела Тонтић прочитала је пригодан одломак из текста о Савки Суботић, коју је за потребе манифестације љубазно уступило Коло српских сестара. Музички допринос лепој атмосфери дао је Лазар Михајловић, кантаутор.

Изложбу фотографија „Мода и жене” чине четрдесет модних фотографија на којима познате даме културне сцене Новог Сада узраста од 17 до 60 година приказују накит израђен од полудрагог камења, племенитих метала и бисера. Аутор фотографија Жељко Савић је признати академски фотограф, предавач фотографије на неколико високих школа, који је до сада излагао преко двадесет самосталних изложби у земљи и иностранству и више пута је награђиван за свој рад. У Архиву Војводине редовно одржава своје часове фотографије.

Изложба у Архиву Војводине Милице Станивук је трећа по реду самостална изложба уметнице, која се дизајном накита предано бави већ скоро 20 година. Оснивач бренда Аrt Still је и председница Удружења „Војвођанке”, које се бави друштвеним положајем жена и њиховим учешћем у привредном животу, хуманитарном раду, као и чувањем традиције, едукацијом и развојем старих и уметничких заната. Такође, члан је и Удружења предузетница Војводине, Удружења„Бизнис на штиклама”, као и Удружења новинара Војводине и нових медија.

Модератор догађаја била је Сања Демировић, архивист.

Извор: ТВ Арс Медија

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *