ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ ПОВОДОМ ПРЕДСТОЈЕЋЕГ НОМУС-А

Међународни фестивал уметничке музике Новосадске музичке свечаности – НОМУС, одржаће се у периоду од 9. до 18. априла 2019. године у организацији Музичке омладине Новог Сада и под генералним покровитељством Града Новог Сада. Тим поводом је одржана конференција за медије у уторак, 2. априла 2019, у Градској кући, у 11.00 часова.

На самом почетку, присутнима се обратио Далибор Рожић, члан Градског већа задужен за културу, рекавши да предстојеће новосадске музичке свечаности представљају један од најзначајнијих и најквалитетнијих садржаја у култури Новог Сада, те да ће се дух нашег града пренети кроз реализацију припремљених идеја. Он, такође, наводи да ће се представити уметници из чак двадесет земаља света што посебно доприноси поменутом значају.

Далибор Рожић, члан Градског већа задужен за културу 

Драгана Милошевић, секретар за културу и јавно информисање, истиче да о значају „Номус“- а говори и сама бројка, односно овогодишњи, 44. пут његовог одржавања.

Драгана Милошевић, секретар за културу и јавно информисање

У делу званичног престављања програма, реч је, између осталих, имао маестро Ђанлука Марћано који ће и дириговати оркестром и хором СНП-а, а који ће премијерно извести оперу „Sardanapalo“ Франца Листа, на свечаном отварању. Потом, директор Војвођанског симфонијског оркестра, Роман Бугар, који је у свом излагању рекао да ће бити изведена  Малерова „Седма симфонија“.

На фотографији Ђанлука Марћано


Декан Академије уметности у Новом Саду, Синиша Бокан

Декан Академије уметности у Новом Саду, Синиша Бокан, такође је укратко представио планиран музички програм, чију ће чар подстаћи Кемал Гекић, један од најистакнутијих пијаниста своје генерације. На самом крају, говорила је и уметничка директорица Марија Адамов, детаљно говорећи о програму. Она додаје да је сваки од понуђених концерата подједнако важан и да се очекују сјајно приређене музичке вечери.

Главни и одговорни уметник „НОМУС“- а, Милан Радуловић, изјавио је да ће фестивал бити представљен у неколико градова Србије за све оне који нису у прилици да посете Нови Сад.

Главни и одговорни уметник „НОМУС“- а, Милан Радуловић

Овај фестивал организује Музичка омладина дуже од четири деценије, а током те дуге традиције, фестивал је постао истинско уметничко средиште на међународној културној мапи.

Очекује се десет концерата, а програм ће се одвијати на чак пет локација, и то у: СНП-у, Синагоги, Галерији Матице српске, Свечаној сали Градске куће и ,,Студију М“. Публика ће бити у прилици да чује: Војвођански симфонијски оркестар, Оркестар и хор Српског народног позоришта, Оркестар и хор Академије уметности и многе друге.

У сваком случају, овакав догађај је изузетан у значају, будући да доприноси афирмацији Новог Сада као будућој Европској престоници културе 2021.

За више детаља, погледати званичан сајт „НОМУС“-а, тј. следећи линк:

http://www.muzickaomladina.org/nomus/

Текст: Јована Војводић

Фотографије: Жељко Савић

Извор: ТВ Арс Медија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.