ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО „БУДУЋНОСТ ГРАДИМО ЗАЈЕДНО“

У организацији Центра за националну политику округли сто на тему положаја националних мањина у Новом Саду под називом „Будућност градимо заједно” одржан је у клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. На ову важну тему разговарали су  Демо Бериша (Матица Албанаца Србије),  Ержебет Марјанов (мађарска национална заједница),  Јан Палик (словачка национална заједница), Мирко Штарк (јеврејска национална заједница), Предраг Рајић – друштвени аналитичар, Јован Катић – верски аналитичар и Михаило Јањић и Перко Матовић испред Центра за националну политику.

Окрули сто званично је отворио Игор Црнобарац, заменик градоначелника Новог Сада, који је истакао да је Нови Сад град који баштини традицију мултикултуралности и међусобног уважавања, разумевања и толеранције.

  • На нама је да наставимо неговање таквих вредности и да на њима базирамо даљи развој Новог Сада. У нашем граду заједно обележавамо верске празнике свих вероисповести, значајне датуме у историји нашег града и то је показатељ повезаности свих Новосађана. Ја сам уверен да ће овај скуп допринети још бољој међусобној комуникацији и разумевању и даљем јачању тог система вредности који јесте наша највећа снага.

Учесници округлог стола пружили су широк аналитички осврт на положај националних мањина у нашем граду, износећи предлоге и закључке који имају за циљ унапређење политике мултикултуралности и стабилности, као и позитивне примере развоја њихових заједница, побољшања статуса и инклузије.

Центар за националну политику по први пут у Новом Саду организује округли сто на ову тему с циљем да у будућности то буде пракса и у осталим градовима Србије. Након спроведених истраживања која су се тицала статусног положаја лица припадника националних мањина, а у светлу проучавања забране дискриминације, те области културе, медија, слободе вероисповести, употребе језика и писма, образовања, заступљености припадника националних мањина у јавном сектору и јавним предузећима и економског положаја, изведен је закључак да је Нови Сад иделан пример савесног вођења политике мултикултуралности и толеранције.

Извор: Културни центар Новог Сада

Фото: А. Василић, М. Стојковић

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *