ЦИКЛУС БОЖИЋНО-НОВОГОДИШЊИ КОНЦЕРТИ ОД 15. ДЕЦЕМБРА У НАШЕМ ГРАДУ

Већ дуги низ година Музичка омладина Новог Сада настоји да квалитетном музиком улепша и оплемени својим суграђанима зимске празнике по оба календара. И ове године смо припремили богат и занимљив програм, који се састоји од седам концерата уметничке, етно и духовне музике у извођењу врсних солиста и ансамбала из наше земље и иностранства. Циклус Божићно-новогодишњи концерти дешаваће се на сценама Синагоге и Српског народног позоришта и у Галерији Матице српске, а у период од 15. децембра до 16. јануара. Покровитељ манифестације је Град Нови Сад.

Отвориће га наступ Дивне Љубојевић, аутентичне интерпретаторке духовне музике и ансамбла Мелоди у Синагоги, који ће најављеним концертом под називом Песма Херувима обележити, заједно с новосадском публиком, 30 година стваралаштва. На програму ће се наћи традиционални напеви у новим аранжманима и хорске композиције савремених аутора, а посебна пажња ће бити посвећена херувимској песми.

Већ наредног дана, 16. децембра у Српском народном позоришту, миљеница наше публике, севдах дива Амира Медуњанин, одржаће свој први, а 20. децембра и други традиционални концерт с Војвођанским симфонијским оркестром и маестром Микицом Јевтићем. Редовно приређивани од 2018, ови децембарски концерти Амире и нашег оркестра увек привлаче велики број посетилаца, јер представљају уметнички и емотивно непоновљиве приче, које се дуго памте.

За љубитеље уметничке музике 21. децембра у Галерији Матице српске, двоје наших врсних пијаниста Лидија Бизјак и Михајло Зурковић извешће програм под називом СИМФОНИЈСKИ – УДВОЈЕ, с делима Бетовена и савремене композиторке Александре Вребалов у специјалним транскрипцијама за клавир четвороручно.

Два дана касније у Синагоги Belgrade Soul Sextet ће провести публику кроз музику која представља занимљиву комбинацију познатих мелодија џеза, танга и севдаха. Основна мисија овог шесточланог ансамбла јесте да традиционалну, европску и балканску музику, у оригиналним аранжманима – у савременом и занимљивом руху, представи и приближи слушаоцима.

Традиционални Новогодишњи гала концерт Војвођанског симфонијског оркестра, биће одржан 28. децембра у Српском народном позоришту. Увек пажљиво бирани солисти и репертоар, прилагођени свечаној, празничној атмосфери већ су довољни разлози да се овај концерт не сме пропустити. А ове године посебно, јер солиста на најављеном гала концерту, Миша Мајски, један је од највећих виолончелиста света, а у Нови Сад долази први пут. Kонцертом ће дириговати маестро Александар Марковић, шеф-диригент Војвођанског симфонијског оркестра, а на програм су дела Петра Иљича Чајковског.

Циклус „Божићно-новогодишњи концерти”, завршава се 16. јануара концертном промоцијом двоструког албума: „60с у мом Граду“ и „Kамен по камен“, Асима Сарвана и музичке групе ТАРГУМ. Kаријера Асима Сарвана, члана некадашње легендарне групе „С времена на време”, везана је за рад у области културе и уметности на више угледних радијских и ТВ станица. Писао је музику за бројне позоришне представе. До сада је објавио и неколико самостална албума, духовне и традиционалне музике и одржао низ бројних концерата и предавања.

Улазнице за концерте су у продаји у Музичкој омладини Новог Сада (за концерте у Синагоги), и на благајни Српског народног позоришта (за концерте у СНП-у). Улаз на програме у Галерији Матице српске је бесплатан!

Извор: ТВ Арс Медија

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *