ОДГОВОРНО У КУЛТУРИ – ГАЛЕРИЈА МАТИЦЕ СРПСКЕ

Свечано отворена изложба

ОДГОВОРНО У КУЛТУРИ

100 одабраних дела из уметничке колекције Војвођанске банке

Галерија Матице српске, 6. септембар 2018.

У четвртак,  6. септембра 2018. године у 20.00 сати у Галерији Матице српске, Трг галерија 1, свечано је отворена изложба Одговорно у култури. 100 одабраних дела из уметничке колекције Војвођанске банке. Изложбу су отворили Владан Вукосављевић министар културе и информисања Републике Србије, др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и Предраг Михајловић, председник извршног одбора Војвођанске банке. Ова поставка представља круну заједничког пројекта Галерије Матице српске  и Војвођанске банке – у оквиру којег је 800 дела из уметничке колекције банке пописано, валоризовано и каталогизовано.   

У претходне две године, само део збирке представљен је публици у Новом Саду, као и у Народној банци Србије у Београду. Љубитељи уметности широм Србије и Војводине имали су такође могућност да погледају дела у оквиру својеврсне путујуће изложбе која је реализована под називом „Караван слика“ који је обишао Крагујевац, Чачак, Апатин, Зрењанин и Суботицу.

„Пре нешто више од две године, са Галеријом Матице српске започели смо сарадњу са циљем да кроз пројекат „Одговорно у култури“, помогнемо реконструкцију ове важне установе културе и да уз помоћ стручњака из Галерије, збирку слика у власништву Војвођанске банке отворимо за јавност и тиме подигнемо на виши ниво учешће Војвођанске банке у очувању културне баштине. Врло смо поносни на чињеницу да се скоро пола века уназад, збирка уметничких дела континуирано увећевала кроз организовање изложби, ликовних колонија и континуираним откупом уметничких дела и да данас, када Војвођанска банка послује у оквиру ОТП групе, поседујемо ризницу од скоро 800 дела националне ликовне уметности и имамо обавезу да наслеђе које су нам оставили наши претходници и сачувамо“ , истакао је Предраг Михајловић, председник Извршног одбора Војвођанске банке.

 

На изложби је представљено преко 100 најрепрезентативнијих уметничких дела из колекције Војвођанске банке која приказују њену стилску и тематску разноликост и пружају увид у најзначајније домете војвођанске уметности друге половине XX века. Међу заступљеним ауторима налазе се имена значајних представника војвођанске ликовне сцене, попут Милана Коњовића, Стојана Трумића, Николе Граовца, Бошка Петровића, Стевана Максимовића, Миливоја Николајевића, Анкице Опрешник, Милана Керца, Милана Кечића, Здравка Мандића, Саве Стојкова и многих других.

„Избор од 100 најбољих уметничких дела из Колекције Војвођанске банке је изузетна прилика за стручњаке и љубитеље уметности да упознају до сада непознати део богате колекције ове банке која броји близу 800 уметничких предмета. Ова колекција доказ је одговорног односа банке према културном наслеђу израженог кроз сакупљање радова реномираних сликара, али и активног доприноса савременој уметничкој сцени кроз откупе дела млађих уметника. У нашем простору ова изложба указује на то да смо у тој одговорности уједињени, а све у циљу очувања и презентовања националне ликовне уметности. Њихова посвећеност сакупљању колекције и наш професионални приступ њеној обради уприличио је новосадској публици јединствену прилику да у Галерији Матице српске уживају у уметничким делима из колекције Војвођанске банке“, изјавила је др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице срспке.

Током трајања изложбе биће приређен пратећи програм у виду кустоских вођења суботом (8. и 15. септембар у 13.00 и 17.00 сати) и стручно тумачење изложбе мср Мирјане Брмботе, музејског саветника, у петак 14. септембра у 19.00 сати.

Изложба је отворена до 20. септембра.

ИЗВОР:  ГМС

Фотографије:   ГМС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.