ОДАБРАНО 30 ПРОЈЕКАТА ЛОКАЛНИХ УМЕТНИКА НА КОНКУРСУ ЗА ОВОГОДИШЊИ КАЛЕИДОСКОП КУЛТУРЕ

На конкурсу, који је био намењен новосадским уметницима за учешће на овогодишњем Калеидоскопу културе, одабрано је 30 пројеката.

Како Калеидоскоп културе представља културу заједништва кроз пет недеља и пет врста уметности (извођачку, визуелну, примењену, књижевност и архитектуру), пројекти који су одабрани обухватају сценску, извођачку и ликовну уметност, аудио-визуелно и дигитално стваралаштво, мултимедије, мјузикл, циркус, уличну уметност и слично.

Листу одобрених пројеката на Јавном конкурсу за подршку локалним уметницима у 2021. години можете погледати на званичном сајту „Нови Сад – Европска престоница културе“.

Конкурс, који је трајао од 7. јуна до 5. јула, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ покренула је у духу активирања свих релевантних актера на културној сцени, те култних градских простора, културних станица и нових места, стављајући их у службу културе и уметности у оквиру четвртог Калеидоскопа културе планираног од 2. септембра до 8. октобра.

За јавне позиве и конкурсе покренуте у склопу предстојећег Калеидоскопа културе опредељено је 12,5 милиона динара, а они се реализују у сарадњи са реномираним партнерима, као што су престижна светска институција за развој и експеримент на пољу трансмедијске уметности и нових ликовних медија, Арс Електроника, потом уметничка галерија у аустријском Ст. Полтену (Landhausgalerie Ausstellungsbrücke), Друштво архитеката Новог Сада, а уз подршку Аустријског културног форума и Центра за промоцију науке.

Стога је посебан сегмент овог конкурса била и пријава уметника за учешће на изложби коју ће Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ реализовати у поменутој уметничкој галерији у аустријском Ст. Полтену у сарадњи са Покрајинском владом Доње Аустрије. За то су одабрани пројекти две новосадске уметнице Саре Масникосе – Outside, such a lonely place и Јелене Гајиновић – Lost landscape. Паралелно са тим, као производ те сарадње, аустријски уметници излагаће у Новом Саду у оквиру Калеидоскопа културе.

Подсећамо, на конкурсу реализованом са Арс Електроником победник је новосадска Академија уметности, док је продужен рок за пријаву на конкурс „Нова места“, који Фондација спроводи заједно са Друштвом архитеката Новог Сада и Градском управом за грађевинско земљиште и инвестиције, па ће он бити отворен до 24. августа 2021. године. Више о томе на сајту „Нови Сад – Европска престоница културе“.

Извор: Нови Сад – Европска престоница културе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *