ОД СЕПТЕМБРА НОВИ КУЛТУРНИ И ЕДУКАТИВНИ САДРЖАЈИ НА КЛИСИ

Почетак радова на новој културној станици на Клиси планиран је за месец дана, а до тада ће у овом делу града радити канцеларија која ће имати готово исту функцију као будућа културна станица. У плану је да канцеларија буде отворена половином септембра на Сентандрејском путу 106б, у оквиру Спортског центра Слана бара.

Након што су прошле године отворене културне станице на Грбавици и Подбари, Еђшег и Свилара, изградња културне станице на Клиси је наставак процеса децентрализације културе односно активирања других делова града у креирање културних садржаја уз ангажовање суграђана, а у оквиру пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Задатак канцеларије, као привременог објекта од тридесетак квадрата биће да пружи уметничке и едукативне програме за локално становништво, али и да то буде ново место за окупљање заједнице, као и реализацију пројеката престонице културе.

Уз нове садржаје, нови простор за културу на Клиси допринеће да се локалним невладиним организацијама и креативним појединцима пружи подршка и помогне у креирању и реализацији њихових активности.

Грађани ће у привременом простору имати прилике и да се информишу о изградњи будуће културне станице, њеном изгледу, садржајима и могућностима које ће имати по питању ангажовања у стварању културне слике тог дела Новог Сада.

Ова канцеларија ће, такође, бити место на којем ће се суграђани информисати и о осталим програмима и садржајима који се реализују у оквиру пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, будућим плановима, припремама за годину титуле.

Адреса будуће културне станице „Клиса“ биће угао Ченејске и Ритске улице, а налазиће се на парцели од 2.500 квадрата на месту монтажног објекта који користе локална месна заједница и Клуб пензионера. Културна станица Клиса добила је грађевинску дозволу у марту ове године према којој становници тог дела града добијају простор за културу величине око 760 квадрата.

 

 

 

 

 

Извор и фото.: НОВИ САД 2021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *