ОЧИ У ОЧИ СА УМЕТНОШЋУ

Након месец и по дана виртуелног музеја, Галерија Матице српске је отворила врата својим посетиоцима да уживају у изложбама Инспирисани Италијом и Поклон-збирци Драгише Брашована. У сусрет Међународном дану музеја, који се обележава 18. маја, у Галерији ће од 15. до 17. маја бити приређен програм Очи у очи са уметношћу. У жељи да нашим посетиоцима омогућимо да у потпуности доживе уметност, кустоси и конзерватори Галерије одржаће стручна тумачења и вођења кроз актуелне изложбе и сталну поставку. Како је с једне стране важно да будемо одговорни према здрављу нашег друштва, али с друге стране да им омогућимо сусрет са уметничким делом “очи у очи”, програм је предвиђен за 5 људи и то у неколико термина током дана.

Значај уметничког наслеђа лежи у могућности да се може различито тумачити и посматрати. Инспирисани темом овогодишњег Међународног дана музеја Музеји за једнакост: Разноликост и инклузија, који има циљ да истакне разноликост перспектива које чине заједнице и стручњаци музеја, Галерија ће приредити програм Очи у очи са уметношћу, нудећи широку палету интерпретација уметности из различитих углова захваљујући разноврсним погледима наших кустоста и конзерватора. Како су српски уметници били инспирисани наслеђем Италије, како је заоставштина архитекте Драгише Брашована дошла у Галерију, које се љубавне приче „крију” иза слика, како се огледају феномени „мушкости“ и „женскости“ на делима, а како забава и слободно време у прошлости, како се у уметности човеково тело (раз)открило и шта све можемо сазнати испод слојева боје на слици – само су нека од питања која ће представљати теме овог програма.

Програм

Петак, 15. мај 2020.

у 11.00 сати: О Поклон-збирци Драгише Брашована (др Тијана П. Бугарски, управница ГМС)

у 13.00 сати: Љубав као инспирација (др Снежана Мишић, музејски саветник ГМС)

у 17.00 сати: Лепотице и јунаци (мср Никола Ивановић, кустос ГМС)

у 19.00 сати: Инспирисани Италијом (Станислава Јовановић, кустос ГМС)

Субота, 16. мај 2020.

у 11.00 сати: О Поклон-збирци Драгише Брашована (др Тијана П. Бугарски, управница ГМС)

у 13.00 сати: Од балске дворане до кафане (мср Јелена Огњановић, кустос ГМС)

у 17.00 сати: Под другим светлом (др Даниела К. Црквењаков, конзерватор саветник ГМС)

Недеља, 17. мај 2020.

у 11.00 сати: Инспирисани Италијом (Станислава Јовановић, кустос ГМС)

у 13.00 сати: Конзерваторска прича о великим форматима (мр Маријета Сидовски, виши конзерватор ГМС)

у 17.00 сати: (Раз)откривање (Ивана Растовић, кустос ГМС)

Како бисмо испоштовали ограничење у броју посетилаца, потребно је да се електронски пријаве путем линка: https://forms.gle/E8AB9a2cYEs4hLcQ8

У случају да посетиоци немају приступ онлајн пријављивању, могу се јавити на телефон 021 4899 017 од 8.00 до 16.00 сати.

Молимо посетиоце да током стручних тумачења и вођења поштују прописане мере заштите: ношење маски и рукавица, као и размак између посетилаца.

Од 12. маја Галерија Матице српске се враћа на редовно радно време:

уторак – четвртак: 10.00 – 20.00 сати

петак: 10.00 – 22.00 сата

субота и недеља: 10.00 – 18.00 сати

За све информације можете се обратити Јелени Огњановић на телефон 069 1103 051.

 

Извор: Галерија Матице српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *