НОВОСАДСКИ САЈАМ МИНУС ИЗ 2020 СМАЊИО У 2021

Новосадски сајам је у својој десетој деценији успешног развоја и пословања, у 2020. и 2021. години први пут суочен са проблемом чије решавање превазилази могућности привредног друштва, локалне и шире друштвене заједнице – глобалном пандемијом ЦОВИД 19, која је својим разорним деловањем по здравље и економију променила живот на простору целог света. Управо због тога је у 2020. години пословао са губитком од нето 234 милиона динара. Тај минус је у овој години смањен на 90 милиона динара.

– У таквој ситуацији је пословање Сајма, чија претежна делатност управо захтева повезивање привредних субјеката, пословне, стручне и друге публике и потенцијалних потрошача на једном месту, претрпело велике губитке, рекао је Слободан Цветковић, генерални директор Новосадског сајма на завршној конференцији за новинаре.
У складу са Одлуком Владе Републике Србије и Наредбом Градског штаба за ванредне ситуације, Новосадски сајам је предао све расположиве просторне капацитете као и део опреме за потребе организације привремене Kовид болнице и то у два наврата – у периоду од краја марта до јуна и други пут почетком децембра 2020. до јануара 2021. године.
– У 2020. години на Новосадском сајму су одржана четири сајма у традиционалном формату – Дани енергетике и инвестиција, Сајам књига, Сајам образовања и Изложба уметности АРТ ЕXПО, док је пандемија, између осталог, прихваћена и као изазов, те је организација догађаја премештена у виртуелни простор. За те потребе је креирана веб-платформа ЕxпоОнлине.рс. која је потврдила позицију Новосадског сајма као лидера и иноватора у сајамској индустрији у овом делу Европе. На њој је од 14. до 23. децембра 2020. одржан и Међународни пољопривредни сајам, први у онлајн издању. Немогућност организације сајмова и догађаја, је ограничила стицање прихода у току године скоро искључиво на издавање пословног простора у закуп, уз одређене уступке закупцима и АД Новосадски сајам је 2020. годину завршио са нето губитком од 234 милиона динара, нагласио је Цветковић и додао – Положај запослених је ослабљен кроз умањену зараду односно накнаду која се остварује уз организацију посла путем “плаћеног одсуства без кривице запосленог” до 45 радних дана у току године, уз смањење плата на 65 % сваки други месец, што је као мера штедње, поред смањења свих осталих могућих позиција расхода, спроведено и у 2020. и у 2021. години.
У периоду од јануара до јула, највише коришћени/издавани просторни капацитети – Хала 1 и Аула били су једини пункт за вакцинације у Граду. Управо због тога су у првој половини 2021. године, догађаји приређивани на платформи ЕxпоОнлине.рс, док је јесен прошла уз приредбе, углавном организоване на традиционалан начин.
Новосадски сајам је током јула добио одобрење Владе Републике Србије за Међународни пољопривредни сајам у септембарском термину, када се и доказао као организатор сигурних догађаја. Пољопривредни сајам, уз који су истовремено организовани Сајам лова и риболова и Сајам екологије, је био међу првим догађајима те величине, организован у Европи уз одговарајуће мере заштите. Посетиоци су улазили уз Дигитални зелени сертификат, негативан ПЦР или брзи антигенски тест. За оне који нису поседовали потребне документе Новосадски сајам је, у сарадњи са Градом Новим Садом, обезбедио брзе антигенске тестове, већ урачунате у цену карте (нису додатно наплаћивани). Реализација овог Сајма је „патентирала“ својеврстан протокол за


организацију таквих догађаја, на задовољство организатора, излагача и посетилаца, као што је поново доказано, а Сајму омогућила „преживљавање“ до нормализације безбедносних и привредних токова. Током јесени у простору Новосадског сајма одржани су и Сајам спорта и Дане енергетике и инвестиција, обезбеђујући сигурно окружење како за излагаче, тако и за посетиоце, учеснике приредби и запослене.
– У 2021. години на Новосадском сајму и у Kонгресном центру „Мастер“, одржан је и низ догађаја у којима смо учествовали као партнери или подршка. Од недавно у функцији је и Хала 6. У току је опремање те хале, а верујемо да ће када обезбедимо све техничке услове и она постати једно од важних стецишта културне публике. Могућност организације овог, мањег броја догађаја, у оним околностима сматрамо успехом, иако су остварени финансијски ефекти значајно слабији у односу на оне из претходног периода. Процена је да ћемо и ову 2021. годину завршити са губитком (мањим него прошле године), од око 90 милиона динара. Друштво је уз раније створену резерву ликвидних средстава и дугорочни кредит који је обезбеђен уз велику помоћ Града Новог Сада (2,8 милиона ЕУР) обезбедило финансирање свих нужних активности и преживљавање најдуже до марта 2022. године, рекао је Слободан Цветковић сумирајући утиске.
Са значајним искуством из ове, у 2022. години Новосадски сајам ће приређивати сајмове на традиционалан начин – у халама, на отвореном простору и у Kонгресном центру „Мастер“.
– Поред до сада познатих приредби планирамо и нове сајмове и догађаје, а одлучили смо и да, у појединим случајевима направимо измене у терминима. Прве приредбе биће одржане од 3. до 10. марта 2022. године, Сајам књига, 17. међународни сајам образовања ПУТОKАЗИ и 26. међународна изложба уметности АРТ ЕXПО. Следеће године Нови Сад ће бити Европска престоница културе и паралелно са нашим приредбама, управо на Новосадском сајму, у истом термину, биће реализован део програмског лука Фондације „Сеобе душа“. Реч је о иновативном Сајму књига, бројним перформансима, позоришним представама, концертима и другим активностима који се тематски уклапају у један од осам програмских лукова Фондације. Новосадски сајам је захваљујући досадашњој историји организовања догађаја, као и просторним капацитетима и могућностима постао партнер који на тај начин конкретно доприноси промоцији културног богатства наше земље. Сарадња са Фондацијом „Нови Сад – ЕПK“ ће бити настављена и после тог мартовског термина са жељом да и даље учествујемо у подизању капацитета културне сцене града и продукцијских капацитета. Многи датуми су већ „закуцани“ као и гостовања познатих аутора о којима ћемо вас ускоро и обавестити, најавио је Цветковић.
Оно што нас радује је да се наша највећа приредба и агробизнис догађај у овом делу Европе Међународни пољопривредни сајам враћа у свој стандардни пролећни термин, а биће одржан од 21. до 27. маја. Kао и до сада, окупиће најзначајније компаније и мале произвођаче на свим познатим сегментима приредбе.
Међу приредбама које ће се „преселити“ у нови термин су Међународна изложба златарства и часовничарства СЈАЈ, која ће бити одржана у априлу и Сајам туризма који је планиран за новембар. Термини су мењани после вишегодишњег праћења изложби у иностранству и у складу са жељама излагача. С обзиром на то да је Нови Сад „регионални лидер и престоница ИТ и гаминг сектора“, који најбрже расте и један је од најперспективнијих, за октобар планирамо и нову приредбу Сајам информационих технологија. – Одавно смо упутили позив свима са добрим идејама да нам се обрате, како бисмо заједно креирали добар догађај. Таквих ће бити и у наредној години. Већина ће бити одржана у Kонгресом центру. Већ за фебруар се планира Сајам завичаја, сада већ у стандардном термину – у септембру ће бити одржана Ауто-Мото Берза. Новосадски Октоберфест средином октобра. Ту су Међународна конференција о сунцокретима, Института за ратарство и повртарство (јун), Аутомотиве Цонференце ЕВ ДАYС Елецтриц & Хyбрид Тецхнологy, СУПЛС – Српско удружење професионалаца у ланцу снабдевања и БалЦЦон – Балкан Цомпутер Цонгресс, додао је Цветковић.
– Са почетком 2022. године улазимо и у годину у којој ћемо се посветити припремама за обележавање 100 година Новосадског сајма и 90 година Пољопривредног сајма. За Новосадски сајам је од изузетне важности чињеница одржавање континуитета догађаја, са свим подршкама. Ипак, и поред велике помоћи државе која је пружена свим привредним субјектима, а коју смо и ми искористили као и накнаде трошкова по основу коришћења капацитета за потребе привремене Kовид болнице, одређене делатности као што је Сајамска, су претрпеле велике губитке о чему сведочи и наш пословни резултат. У овим околностима проналажење неког системског решења на нивоу државе за комплетну делатност (која је у претежном делу у државном власништву), како би се свим привредним субјектима ове делатности на исти начин обезбедило одржавање активности на основном нивоу, је нужно за опстанак ове делатности, закључио је Цветковић, упућујући свима жеље за бољу 2022. годину.

Извор: НОВОСАДСKИ САЈАМ, Нови Сад, 29. децембар 2021.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *