НОВИ САД ОВЕ НЕДЕЉЕ ПОСТАЈЕ ЦЕНТАР ВИЗУЕЛНЕ УМЕТНОСТИ

Највећа до сада изложба најпознатијих имена српске визуелне уметности, радови младих уметника, најбоље од светске наиве, прва изложба о индустријском наслеђу и највећа интерактивна инсталација у Србији – чак шест несвакидашњих и иновативних изложби очекује вас предстојеће недеље у Новом Саду, у оквиру актуелног шестог Калеидоскопа културе.

Три велике уметничке поставке

Сава Шумановић, Милан Коњовић, Миленко Шербан, Зора Петровић, Милена Павловић Барили, Оља Ивањицки, Мића Поповић, Владимир Величковић, Марина Абрамовић, Каталин Ладик, Раша Тодосијевић, само су неки од имена чија ће се дела наћи на изложби „Од Коњовића до Марине Абрамовић“, Галерије БелАрт. Према концепту аутора, ликовног критичара Саве Степанова, изложба која ће по први пут на једном простору какав је Дистрикт, обухватити толики број дела највећих српских уметника, замишљена је као преглед најзначајнијих збивања у српској модерној уметности током протеклих сто година.

Изложба ће бити отворена у суботу, 30. септембра, када ће посетиоци имати прилике да исте вечери, на истом месту, у Дистрикту, погледају још две интересантне поставке, какве у Србији још нису виђене.

У питању је прва изложба о једном индустријском наслеђу „Дух места – први век Дистрикта“ и највећа интерактивна скулптура у Србији „Срце“, које су публици требале бити представљене прошлог викенда, али су из безбедносних разлога, због потенцијалних временских непогода, померене на следећи викенд.

Док ће „Дух места – први век Дистрикта“, мултимедијална и стална поставка подељена у шест фаза приказати турбулентну стогодишњу историју тог простора, скулптура „Срце“, ауторке др Милијане Комад, биће прва топлотна интерактивна скулптура на свету и највећа у Србији, са својих пет метара висине и три метра ширине и стога ново и јединствено уметничко искуство које активира и све посетиоце.

Ретроспектива Европске престонице културе

Већ сутра, 26. септембра, у Дистрикту ће бити отворена изложба фотографа Владимира Величковића, која ће кроз више од 300 радова представљати ретроспективу Новог Сада као носиоца титуле Европске престонице културе, од припрема до реализације пројекте, дакле у последњих шест година.

У културним станицама дела младог сликара и најбоље од српске наиве

Док ће Културна станица Свилара, у петак, 29. септембра представити изложбу српских и кинеских уметника „Најбоље од светске наиве“, Културна станица Буковац, већ сутра, 26. септембра биће место за представљање једног од најзначајнијих младих српских сликара, изложба радова Александра Бајуновића.

Изложба „Најбоље од светске наиве“ доноси радове уметника Јана Хусарика, Розалије Марков, Зузане Халупове и Мартина Јонаша уз које ће се представити и кинески уметници. Посетиоци ће током седам дана имати прилику да се сусретну са седам монументалних дела уметника Александра Бајуновића, које ће се сваког дана смењивати. На овај начин ће публика моћи да се детаљно упозна са по једним величанственим уметничким делом сваког дана, које ће пратити занимљива звучна инсталација дочаравајући атмосферу изложене слике.

Улаз на програме Калеидоскопа културе је слободан. Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка.

Више информација о овогодишњем Калеидоскопу културе можете пронаћи на сајту kaleidoskopkulture.com

Извор: ТВ Арс Медија
Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *