ОТВОРЕН САЈАМ САОБРАЋАЈА У НОВОМ САДУ

Повећање безбедности учесника у саобраћају главна је тема овогодишњег Сајма саобраћаја у Новом Саду, који је данас отворио помоћник покрајинског секретара за енергетику, грађевинарство и саобраћај Небојша Војновић.

Он је истакао и чињеницу да се Војводина креће у правцу значајног побољшања стања саобраћајне инфраструктуре о чему најбоље говоре пројекти у овој области.

„Фрушкогорски коридор, аутопут Београд – Зрењанин – Нови Сад, брзе саобраћајнице Сомбор – Врбас – Кикинда, аутопута Кузмин – Сремска Рача, аутопут  Рума – Шабац, брзе пруге Београд – Нови Сад – Суботица довољно говоре о побољшању у саобраћајној инфраструктури.Започете капиталне инвестиције у овој области, као и оне које тек треба да буду реализоване, подстрек су за убрзани развој економије. Пуштањем у рад брзе пруге Београд – Нови Сад добили смо нови вид превоза путника у нашој земљи“,  истакао је Војновић.

Уз развој саобраћајне инфраструктуре, како је указао, једна од најважнијих је  тема безбедности саобраћаја.Војновић је навео и да је ресорни секретаријат спровео поступак прегледа свих зона школа у Бачкој, Срему, средњем и северном Банату, а у току следеће године биће извршен преглед зона школа у Јужном Банату, као и пројектовање додатних 50 зона школа.

„Покрајинска влада ће својим средствима извршити у току ове и следеће године уређење 80 зона школа модерним техничким средствима, а преостале пројекте предати јединицама локалне самоуправе, чиме се ствара предуслов за уређење свих неуређених зона школа на територији АП Војводине“, истакао је Војновић и додао да је улагање у изградњу пешачко-бициклистичких стаза је у фокусу Покрајинског секретаријата, кроз програме суфинансирања пројекта јединица локалних самоуправа. Безбедност бициклиста све истакнутији проблем у оквиру безбедности у саобраћају.  Зато је неопходна подршка њиховом безбедном учешћу у саобраћају, а посебно кроз прилагођавање саобраћајне инфраструктуре.

Он је истакао да ће на панелима, током два дана трајања ове манифестације,бити речи о неопходности системског бављења безбедношћу саобраћаја.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић је истакао да је Нови Сад увек био лидер по активностима у области безбедности саобраћаја, а овим сајмом се то и наставља.

„Уз подршку Покрајинске владе и Града Новог Сада се одвијају активности значајне за повећање безбедности саобраћаја.У претходном периоду је дошло до измена и допуна у Закону за безбедност у саобраћају и ми се надамо да ће он значајно унапредити тај систем и да ћемо имати боље резултате.У овом тренутку они су до сада на највишем нивоу када је реч о смањеном броју страдалих у саобраћајним незгодама. До сада имамо 327 изгубљених живота ове године у саобраћајним незгодама.Сваки изгубљени живот је огроман губитак, али смањење страдалих говори да смо на добром путу и охрабрује да и даље насатвимо да радимо као до сада.Координација свих институција дала је добре резултате, али је битно укључивање сваког појединца“, поручио је Стаматовић и додао да ће једна од најважниј активности  у наредно периоду бити усвајање Националне стратегије саобраћаја.Он је подсетио и на циљ за 2023. годину јесте да у саобраћајним незгодама не страда смртно преко 474 особе и позвао све да дају допринос смањењу страдања у саобраћају.

Учесницима Сајма саобраћаја у Новом Саду су се, осим генералног директора Новосадског сајма Николе Ловрића, обратили и члан Градског већа задужен за саобраћај и путеве проф. др  Александар Булајић, представници Управе саобраћајне полиције у Министарству унутрашњих послова Републике Србије, декан Факултета техничких наука у Новом Саду проф. др Срђан Колаковић, продекан за научно-истраживачки рад Саобраћајног факултета у Београду проф. др Далибор Пешић и директор Сектора за штете Глобос осигурање, Генералног спонзора Сајма саобраћаја Драган Пејчић.Отварању манифестације је присуствовао и потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић.

Извор: Биро за односе са јавношћу Покрајинске владе

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *