NOVEMBAR JE PRILIKA ZA PREKRETNICU

Od 20 do 24. novembra, Srbija je domaćin najvećeg svetskog događaja u oblasti pozorišta za decu i mlade, što se u ovom regionu prvi put dešava. Više od 500 profesionalaca u izvođačkim umetnostima i predstavnika pozorišta i festivala iz celog sveta, boraviće u Novom Sadu i Beogradu, gde će biti u prilici da upoznaju ovdašnju pozorišnu scenu za decu, ali i Srbiju.

“Prvi put od osnivanja Asocijacije 1965. godine, ovaj region će biti u centru pažnje ljudi iz celog sveta koji se bave teatrom za decu i mlade. Biće to prilika da se dokažemo kao važan kulturni centar ovog regiona, svojevrsni hab koji povezuje scenu pozorišta za decu i mlade u Jugoistočnoj Evropi sa ostatkom Evrope ali i sveta,” objašnjava predsednica ASITEŽ Srbija, Diana Kržanić Tepavac.

Na Godišnjoj skupštini Svetske mreže pozorišta za decu i mlade ASSITEJ (ASITEŽ) održane u Tokiju, Srbija je izabrana da 2023. bude domaćin najvećeg svetskog godišnjeg događaja u oblasti pozorišta za decu i mlade – ASSITEJ Artistic Gathering (AAG). Za našu državu to je posebna čast, budući da ove godine, ASITEŽ Srbija, jedna od osnivača i internacionalne mreže, obeležava 20 godina postojanja.

„Na ovim prostorima briga o kulturi i umetnosti za decu i mlade daleko je od prioriteta onih koji bi trebalo da kreiraju kulturnu politiku. Stoga nekima naše kontinuirano angažovanje na ovom polju može delovati kao nemoguća misija. Ali, tim pre je naša dužnost da reagujemo,” objašnjava Diana Kržanić Tepavac.

Konferencija koja se odvija u Beogradu i Novom Sadu, obuhvata stručne sastanke i predavanja sa umetnicima iz celog sveta, praktičan deo sa mladim umetnicima, ali i festivalski u okviru kog će domaća publika, ali i pozorišni kritičari, imati priliku da pogledaju najbolje predstave za decu i mlade domaće, regionalne i svetske selekcije.

„Čitav program napravljen s namerom kroz tri nivoa. Prvo nam je ideja da pokažemo najbolje šta mi imamo da ponudimo i što može da konkuriše svetskoj selekciji čak i u uslovima marginalizacije sektora izvođačkih umetnosti za decu i mlade u našoj zemlji. Zatim ćemo imati priliku da vidimo šta je to što ovaj region nudi, a na kraju i šta trenutno postoji kada je reč o izvođačkoj umetnosti u svetu, što ovdašnja publika nema priliku da vidi“, kaže jedna od organizatorki Konferencije, nagrađivana mlada rediteljka Sonja Petrović.

Planirane su dve konferencije – o pitanjima prava dece na kulturu i umetnost, i o ispitivanju vizuelnog u pozorištu i novim tehnologijama, zatim brojne radionice i seminari. Tokom konferencije, u Srbiji će boraviti i celokupni Upravni odbor svetske mreže ASITEŽ, koji će imati priliku da se upozna sa domaćom scenom i bolje upozna pozorišta za decu i mlade u Srbiji.

PREKRETNICA će biti otvorena na Svetski dan deteta 20. novembra – dan kada je doneta Konvencija o pravima deteta 1989. godine celodnevnom međunarodnom stručnom i naučnom konferencijom „Pravo dece i mladih na kulturu – 10 godina posle“ na sceni “Mata Milošević” Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Centralni deo programa konferencije će biti održan u ponedeljak, 20. novembra od 9.30 do 18 časova, a čitav program možete pogledati ovde.

Izvor: TV Ars Medija

Administrator: DNM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *