НОВА ПРИЧА ЧУВЕНЕ ПЕТРОВАРАДИНСКЕ СТЕНЕ

Велики моноксил – чамац направљен од једног комада дрвета доминира свеже реконструисаним крилом Музеја града Новог Сада. То најстарије пловило, пронађено је потпољено у Дунаву у близини Твђаве средином прошлог века. Сада је звезда нове сталне поставке Музеја која посетиоцима приказује динамичну прошлост петроварадинске стене и контуинуитет настањивања на том стратешки важном месту.

„Изложба Тврђава је конципирана управо тако да наше суграђане, као и госте града упозна са динамичним историјским и градитељским процесима и подухватима који су се кроз историју одвијали на овом важном стратешком месту. Већина посетилаца није упозната са чињеницом да су утврђења на овом простору постојала још од античког времена, а да трагови живота сежу до каменог доба. Зато је велики део изложбе посвећен управо тим најстаријим слојевима и културама, затим следи сгемент изложбе посвећен средњевековном утврђењу Белафонс и на крају изградњи Петровардинске тврђаве која је остала очувана од 18. века па све до данас“, објашњава Весна Иковић, жена која је већ готово деценију на челу Музеја града Новог Сада.

У склопу изложбе, посетиоци и даље могу да прошетају сада уређеним подземним галеријама где се налази и бунар који је био центар водоснабдевања тврђаве. Сем тога, кроз различите медије, слике, приче, костим и алате који су пронађени, Музеј града Новог Сада оживљава причу свих народа који су на овој стени живели.

„Нова стална поставка о Тврђави је пре свега веома едукативна и свим туристима који је посете пружиће мноштво информација о месту на којем се налазе. Kонцепт изложбе је такав да сваки посетиоц може да прилагоди колико времена ће провести у разгледању, а што зависи од његовог степена интересовања. Такође обиласком Великог ратног бунара у чији простор се улази из саме изложбе, доживљај је још потпунији, а време „потрошено“ на добар начин“, додаје директорка Музеја.

Уз нову, сталну поставку, Музеј града Новог Сада, уз помоћ градске управе, до краја године припрема још две велике изложбе. Прва на реду је изложба „Милан Kоњовић“ у Збирци стране уметности. Ради се о делима чувеног српског сликара која су део приватне колекције Марчић. Биће изложено око четрдесет радова које је уметнк стваро у периоду од 1916. па све до 1986. године у различтим техникама, а посебно је занимљиво да се ради о делима која до сад нису често излагана, па ће изложба бити пођеднако занимљива и најширој јавности, као и познаваоцима Kоњовићевог стваралаштва.

Друга изложба која ће бити приређена у простору Музеја града Новог Сада, тачније у реновираном приземном делу централне зграде, је изложба инспирисано животом Милева Марић Ајнштајн. Ради се уметничкој интерпратицији Душана Јововића, у којој употребом савремних медија и технологија, али и класичних уметничких израза, износи властита промишљања о животу и раду ове знамените жене.

Извор: ТВ Арс Медија

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *