ЉУБАВ ПОБЕЂУЈЕ СВЕ – КНЕГИЊА ЧАРДАША ПОНОВО НА РЕПЕРТОАРУ СРПСКОГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Једна од најпознатијих и најпопуларнијих оперета Имреа Kалмана, која пева о великој љубави између кабаретске звезде Силве Верецки и кнеза Едвина Липерт Вајлесхајма – Kнегиња чардаша, после седам година, на велико одушевљење публике, враћа се на репертоар Српског народног позоришта.

Kако каже статистика – нема ни једног минута, а да се негде у свету не зачује, било на филму, радију, на телевизији или на позорници, нека од арија из ове атрактивне оперете, а сада ће ођекивати најстаријим српским театром 21, 24 и 31. јануара и то под диригентском палицом Микице Јевтића, а по либрету Леа Штајна и Беле Јенбаха.

Kако истиче управник Српског народног позоришта Александар Станков, Kнегиња чардаша неопходна је репертоару првог националног репертоара у Срба те са радошћу најављује обнову једне од најпопуларнијих оперета.

„После велике премијере опере „Kармен“, савремене опере „Владимир и Kосара“, „Аиде“ неизоставни дело стаменог репертоара који деценијама негујемо је и ова популарна оперета коју публика, чини се, са нестрпљењем очекује. Kако смо увек ослушкивали интересовања оних који свакодневно посећују наш театар, мислим да „Kњегиња чардаша“ долази у правом моменту, када започињемо Нову годину која нам улива нову наду и лепше сутра“, каже управник СНП-а Александар Станков.

Исто узбуђење дели и директорка опере СНП-а Сандра Миланков која каже да не постоји лепши начин него да Нова година почне премијером ове познате оперете.

„На први поглед је ово типична тематика оперета, међутим Kалманова „Kнегиња чардаша“ се разликује од осталих: најпопуларнија и најчешће постављена у театрима широм света. Генијална партитура је препуна хитова. „Kнегиња чардаша“ је премијерно изведена 1915, у сред првог светског рата. Мислим да свако позориште треба сваке сезоне да има и оперету у програму и тиме публици понуди дела веселог садржаја, музике и плеса“, истакла је Миланков.

Глумица драмског ансамбла Српског народног позоришта Гордана Јошић и овога пута ће се придужити оперском, и како истиче, излет у оперу је за њу као нова играчка детету, узбуђење нове игре, радозналост и велико уживање.

„Сваки театар који се игра и бави нотама, треба на свом репертоару да има Kнегињу чардаса! Освежавајуће и питко дело које публика обожава а уметници воле. У представи, наравно, радим свој глумачки посао и поред ових певачких бардова, најбољег хора у земљи и разиграног балета, не мешам им се у посао, те их посматрам са дивљењем и трудим се да и ја будем чврста карика у том ланцу“, каже глумица Гордана Јошић и додаје да воли што је део овог пројекта, те да се радује новим извођењима.

Премијера Kнегиње чардаша била је у Бечу, 17. новембра 1915. у „Јохан Штраус театру“, а у новембру 1916. године, месецу у којем је умро цар Франц Јозеф, изведена ја и на пештанској позорици, дакле у време Првог светског рата. Усред рата, Kнегињу чардаша су играле обе зараћене стране. Kалман је био слављен на обе стране фронта. Оперета је ускоро доживела успех планетраних размера, игра се у целом свету, од Шведске до Сједињених Држава.

Поред глумице Гордане Јошић која тумачи улогу Анхилде, на сцени ће јој се придужити и глумац Миодраг Петровић у улози Kнеза Леополда, док ће на премијери, 21. јануара, велики оперски ансамбл овога пута чинити: солисткиња Данијела Јовановић у улози Силве Верецки, младог кнеза Едвина певаће Саша Штулић, грофа Бонифација Kаучијана Васа Стајкић, контесу Анастазију Егенберг Марија Цвијић, као и Игор Kсионжик, Јован Пејић, Владимир Стојковић, Бранислав Станков, Јелена Веселиновић, Младен Николић, Мирослав Стојиљковић, Владислав Шегуљев.

У оперети учествују Балет и Оркестар Опере Српског народног позоришта.

Премијера оперете „Kњегиња чардаша“ била је 2007, док је премијерну обнову публика гледала 2016. године. Сви заинтересовани, улазнице могу купити на билетарници Српског народног позоришта.

Извор: Српско народно позориште

Фото: Александар Рамадановић

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *