NOVA IZLOŽBA – DUŠAN SAVKOVIĆ: PUZZLE

DUŠAN SAVKOVIĆ: PUZZLE (Slagalica) iz serije NIJE SVE TAKO CRNO

Galerija na Štrafti

Bul. Mihajla Pupina 21

  1. decembar, 2023 – 01. februar, 2024.

Galerija “Bel Art” u saradnji sa Crvenim krstom Novog Sada priređuje poslednju izložbu u ovogodišnjem programskom ciklusu “Galerije na Štrafti” i predstavlja novosadskog umetnika Dušana Savkovića.

Pokušavam, slikam, interpretiram, približavam, pitam, nekada odgovaram… malo. Uvlačim, apstrakujem, uproštavam. Crna ili siva, realno ili nerealno, boja ili ne boja? Ulaz ili prolaz, naglašeno ili prenaglašeno? Nebo ili zemlja? Univerzum je crn, crna rupa jel crna?Unutra ili spolja? Lutanje, prostori, susretanja. Život, lični, ne lični…Situacije, situacije…imam, imaš situaciju? Imam, imaš. Prazni prostori, ili nisu prostori? Masa ljudi. Migracije. Žene jure muškarce, muškarci jure žene. Ko koga juri? Pažnju usmeri, pažnju usmeri!!! Sveopšta situacija. Mladi se kreću, ne kreću. Mrdaju ne mrdaju. Teskoba življenja, a nije teško. Jaki tonovi, jaki kontrasti, scena jedna druga treća, radosno, smešno komično. Isprepletano među lavirintom slobodne ruke. Svakodnevnica. Uživanje…bar u nečemu. Probaj. Usamljeni, a kriju se. Lov po lavirintu. Ruka. Razvučenaaaa, jedna, druga…Vodilja. (Dušan Savković)

Dušan Savković (alias Dukatti) (1984, Novi Sad). Diplomske i master studije slikarstva završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Jovana Rakidžića. Stručno usavršavanje za restauratora slika i arheološke keramike završio u Muzeju Vojvodine. Od 2017 god. član je ULUS-a i SULUV-a. Od 2022 član je i Udruženja “Likovni krug” na Petrovaradinskoj tvrđavi. Realizovao 20 samostalnih i preko 60 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Slike mu se nalaze u privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Osim slikarstvom bavi se skulpturom i instalacijom. U slikarstvu je prepoznatljiv po izrazito tamnim pozadinama koje “budi” narativno komičnim scenama i provokativnim nazivima. Kroz svoje radove tumači poimanje sveta i modernu poetiku življenja. Često postavlja pitanja šta donosi budućnost i neizvesnost pozicije umetnika. Upućuje na prošlost, sadašnjost, budućnost, prijateljstvo, ljubav, na ono što buja, jurnjavu, pomamu, besmisao, lenčarenje, ciljanu zabavu. Najčešće prikazuje motiv i naglašen simbol čoveka sa produženim rukama. Jedan od Savkovićevih poznatijih radova široj javnosti je skulptura-instalacija Drži me za ruku napravljena od otpada i postavljena 2020. godine na Fruškoj gori. 2022. godine dobio je nagradu na prolećnoj izložbi Umetnost i društvo Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Izvor: Galerija BelArt
Administrator: DNM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *