НАЈВЕЋА ИЗЛОЖБА ДЕЛА САВЕ ШУМАНОВИЋА НА КАЛЕИДОСКОПУ КУЛТУРЕ

Јединствена изложба у Србији „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата”, која ће обухватити највећи број дела једног од најзначајнијих српских сликара, три изложбене поставке и повезати чак четири земље, биће отворена у суботу, 24. септембра, у 20.22 часа и тиме означити почетак недеље визуелне уметности у оквиру актуелног Kалеидоскопа културе у Новом Саду.

На Тргу галерија, месту које традиционално припада визуелној уметности, Kалеидоскоп културе, један од кључних пројеката Европске престонице културе, повезао је галерије од националног значаја – Спомен-збирку Павла Бељанског и Галерију Матице српске, где ће бити две изложбене поставке и Галерију ликовне уметности поклон збирку Рајка Мамузића, која има програмски удео, али и Галерију слика „Сава Шумановић” у Шиду, где ће бити трећа изложбена поставка.

„Оно што је 2016. године био сан, данас је реалност. Идеја о новим људима, просторима, процесима и програмима и повезивању истих, која се можда чинила немогућом, данас се види управо на примеру изложбе једног од најзначајнијих представника српског модернизма и то у три уметничке установе истовремено. То је озбиљан подухват у оквиру Kалеидоскопа културе, који је на више нивоа приказао да су такве ствари могуће и то не само у Новом Саду, већ и шире, и да то треба да нам буде стална пракса”, рекла је програмска директорка Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, Сара Вулетић, на данашњој конференцији за медије.

Шумановићево сликарство из периода између 1919. и 1940. године биће представљено делима из три наведена музеја, али и захваљујући позајмици уметникових дела из водећих националних институција културе, затим музеја из Хрватске, Северне Македоније и Француске.

„Значај Шумановићевих дела из колекције Павла Бељанског и збирке модерног сликарства Галерије Матице српске био је незаобилазан у представљању вредности културне баштине Новог Сада, у години када овај град носи титулу Европске престонице културе. Трећа карика у излагачком концепту јесте Галерија слика Сава Шумановић у Шиду, без чије збирке не би могли да се донесу закључци о стваралаштву овог уметника у националним и интернационалним оквирима. Програм свечаног отварања обухватиће и пројекат ChoreoChroma , који полазиште има у сликарству Саве Шумановића”, објаснила је ауторка пројекта Милана Kвас и управница Спомен-збирке Павла Бељанског, установе која је носилац пројекта. Управница Галерије Матице српске, др Тијана Палковљевић Бугарски и директорка Галерије слика „Сава Шумановић” у Шиду, Јована Лакић представиле су поставке у изложбеним просторима својих институција и нагласиле значај ове међумузејске сарадње.

„Ово је лепота Европске престонице културе као пројекта да нам омогући неке ствари које иначе нису могуће, да нас подстакнемо да будемо бољи и направимо искораке које наша публика и наш град заслужује“, истакла је управница Галерије Матице српске, Тијана Палковљевић Бугарски.

Од импозантне збирке уметничких дела, која је обележила недељу визуелне уметности прошлогодишњег Kалеидоскопа културе, до безбедности и чувања тих дела као највећег националног блага, ДДОР осигурање је важан актер Трга галерија и званично осигурање пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе” и програмског лука Kалеидоскоп културе, а такође и партнер недеље визуелне уметности.

„Kада је у питању очување културног наслеђа, Unipol , наша матична кућа, пружа подршку иницијативама и пројектима у области културе и уметности. Kада се фокусирамо на визуелну, Unipol је успоставио свој посебан музеј, под називом CUBO, у којем промовишемо културу организовањем догађаја и изложби са различитим тематикама како бисмо заједници пренели и ово важно наслеђе и вредности Unipol  групе. Уз овај пројекат, Unipol је подржао изложбе светски познатих уметника, као што су Моне, Шагал, Реноар, Пикасо, Ван Гог, Дали и многих други. ДДОР је препознао значај промоције и подршке уметности кроз разнолике иницијативе, које се крећу од откупа радова младих аутора који красе наше просторије до сарадње са Фондацијом Нови Сад – Европска престоница културе, која је од великог значаја за наш град. Подржавајући пројекат Kалеидоскоп културе, који се традиционално одржава на нашем Тргу галерија, желимо да додатно учврстимо нашу традиционалну посвећеност уметности и култури. Овогодишња изложба слика Саве Шумановића, једног од најистакнутијих уметника у Србији прошлог века, чини нас изузетно поносним. Свим посетиоцима изложбе желим да уживају у овим радовима”, рекао је Франческо Маши, председник Извршног одбора ДДОР осигурања.

Kалеидоскоп културе траје до 7. октобра, а након недеље визуелне, последња недеља посвећена је примењеној уметности. Више детаља о целом Kалеидоскопу културе и Европској престоници културе можете пронаћи на сајтовима novisad2022.rs, као и на kaleidoskopkulture.com

 

Поставка у Галерији слика „Сава Шумановић“ у Шиду посвећена је циклусу „Шидијанки“, јединственом у савременим токовима европског сликарства. Ниједан сликар овог поднебља није створио тако упечатљив циклус као што је новореалистична и апстрактно-класична серија „Шидијанке“.

Изложбу у три музеја прати репрезентативан, богато илустрован каталог са текстовима истакнутих научних и музејских стручњака: проф. др Звонка Маковића, проф. др Лидије Мереник, проф. др Игора Борозана, др Ане Ереш, др Тијане Палковљевић Бугарски, мрс Софије Миленковић, Гордане Крстић Фај, мрс Тамаре Огњевић и мр Милане Квас.

Изложба у Спомен-збирци Павла Бељанског садржи и тактилни сегмент поставке за слепе и слабовиде, док ће пратећи програми у сва три галеријска простора обухватити предавања уз тумачења на знаковном језику, интерактивне радионице у галеријским просторима и на друштвеним мрежама за различите старосне групе, као и извођење позоришне представе „Боеми са Монпарнаса“ Театра младих „Мишоловка“ у Спомен-збирци и шидској Галерији.

Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића биће укључена у пројекат изложбом која ће поставком фотографија, слика и видео материјала представити различите сегменте пројекта „ChoreoChroma” који обједињује програме две престонице културе у 2022. години – Новог Сада и Еша из Луксембурга. На тај начин, програмски се обједињује наступ три музејске институције на новосадском Тргу галерија, али се такође успоставља дијалог између различитих култура и реалистичких проседеа прве половине 20. и почетка 21. века.

Реализациjу изложбе омогућили су: Министарство културе и информисања Републике Србије, Министарство унутрашњих послова Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине, Управа за културу Града Новог Сада, Општина Шид, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“, Француски институт у Србији – Огранак у Новом Саду, ДДОР осигурање.

CHOREOCHROMA

Радионица, перформанс, изложба, трибина

………………………………………….

  1. септембар – 30. октобар

…………………………………………

Мeђународни пројекат ChoreoChroma, након радионица и перформанса организованих у оквиру програмског лука „Будућност Европе“ новосадске европске престонице културе и уметничког перформанса у Еш сир Алзету (Луксембург), улази у завршну фазу. Партнери на пројекту су Спомен-збирка Павла Бељанског, Плесно удружење „Lucoda“ (Луксембург) и Фондација „Bewegend Beeld“ (Ротердам).

Радионице и пeрфoрманс у оквиру отварања изложбе Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата

 

………………………….

16–24. септембар

Као део програма отварања изложбе Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата биће изведен перформанс младих новосадских плесача, осмишљен од стране уметничког тима Плесног удружења „Lucoda“ из Луксембурга (кореографи Ђовани Зазера и Рианон Морган, сликарка Шантал Маке), док ће, истовремено, на Тргу галерија бити приказане фотографије Гвида Бошуе из Ротердама, које на уметничко-документаран начин прате реализацију различитих процеса рада на пројекту.

Полазиште за септембарски плесни перформанс на Тргу галерија који ће започети у 20:22 часова су одабране слике Саве Шумановића, чиме се промовишу идеје уметничке размене презентоване у априлу, када су млади плесачи истраживали дела из колекције Павла Бељанског. Музичку подлогу пружиће оригинално дело композитора Љубомира Николића, настало за потребе уметничког перформанса у Еш сир Алзету.

 Изложба ChoreoChroma

Галеријa ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића

…………………………………………

  1. септембар – 30. октобар

Среда – недеља, 9–17 часова

Као део програма пројекта Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата  у Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића биће приказана изложба посвећена пројекту ChoreoChroma. У оквиру поставке публика ће уз видео снимак професионалног перформанса ChoreoChroma инспирисаног сликом Доручак на трави Саве Шумановића у продукцији плесног удружења „Lucoda“ бити у прилици да види портрете младих плесача које је насликала Шантал Маке, као и фотографије Гвида Бошуе инспирисане радом на пројекту.

Бранч са уметницима

Галеријa ликовне уметности поклон збиркa Рајка Мамузића

………………………………………….

  1. септембaр, 11–13 часова

Последњег дана боравка уметника у Новом Саду организоваће се Бранч са уметницима – својеврсна трибина у виду разговора са уметничким тимом окупљеним у оквиру пројекта ChoreoChroma.

Уметнички тим:

Кореографи: Ђовани Зазера и Рианон Морган

Сликарка: Шантал Маке

Композитор: Љубомир Николић

Фотограф: Гвидо Бошуа

Координатор младих плесача:

Иста Степанов

Млади плесачи: Миленица Јовић, Даница Коларов, Софија Козарић, Леона Иришкић, Маша Слијепчевић, Миа Војновић (Исидора Субић, Ума Зубан)

Организација и продукција

Тим Спомен-збирке Павла Бељанског

Владимир Савић, Нађа Вукореп, Александра Татић

За Плесно удружење „Lucoda“:

Менаџмент продукције: Александр Витале и Лин Тран

Менаџер комуникације: Патриша Скиоти

Пројекат „ChoreoChroma“ подржали су Нови Сад 2022 – Европска престоница културе, Еш-сир-Алзет 2022 – Европска престонице културе, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, „Trois C L“ и „Fond Culturel National“.

Извор: Спомен-збирка Павла Бељанског

Администратор: ДНМ

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *