УРУЧЕНА НАГРАДА „МИРОСЛАВ ЧАНГАЛОВИЋ“ ЗА 2021. ГОДИНУ

По завршетку конкурса за доделу Награде „Мирослав Чангаловић“, а који је послат свим академијама уметности, односно Факултету музичкe уметности, у Србији и Републици Српској, као и на основу предлога професора музике, односно соло певања, Одбор за награде је размотрио све пристигле пријаве и предлоге и донео следећу

Одлуку да се Награда „Мирослав Чангаловић“ за 2021. годину додели следећим младим оперским певачима:

Луки Јозићу

Милану Обрадовићу

и

Киш Тамашу

Образложење:

Лука Јозић (рођен 1993. године, у Новом Саду), студент Факултета музичких уметности у Београду, у класи професора Николе Мијаиловића, на одсеку за соло певање.
Усавршавао се на бројним мајсторским курсевима у Србији и иностранству (Метрополитен опера у Њујорку – Martin Lloyd; Elisabeth Rowe, Joan Dornemann, Matthew Polenzani, Fabio Armiliato, Sumi Jo; Државна опера у Бечу – Marco Camastra). Похађао је оперски студио националног театра у Бугарској, тумачећи улогу у опери Дон Ђовани, као стипендиста (2019), после тога добија награду за изразит ниво интерпретације; летњу школу за усавршавање оперских уметника „Ivai“, у Њујорку;  летњу школу „ICAV“ у Монтреалу, у Канади. Током студија певао у операма: Севиљски берберин Народног позоришта у Београду; у опери Кармен, под покровитељством „Rossi festa“ и „Bell’Opere“ и друге.  Поред солистичких улога и концертних активности у најистакнутијим салама у Србији, остварује се и у бројним хорским улогама: Опера Театра Мадленијанум, Српско народно позориште и у продукцији Operosa Opera Festivala. За време школовања, остварио је бројне награде на републичким и међународним такмичењима.

Милан Обрадовић (рођен 1997. године у Панчеву). После завршене музичке школе у Панчеву, наставио је музичко образовање 2012. године на одсеку са соло певање у класи професорке Татјане Стојиљковић. Сада је студент III године Факултета музичких уметности у Београду, у класи професора Николе Мијаиловића, на одсеку за соло певање. Добитник је низа значајних награда: на такмичењу „Concursul International De Canto Voci De Primavera“ у Темишвару: Прва награда 2014; прва награда и лауреат 2015. и Друга награда 2016. године; Прва награда на такмичењу „Вера Ковач Виткаи“ у Новом Саду, 2017. године; исте године добија и прву награду на Републичком такмичењу ученика музичких школа Србије; 2018. добија Другу награду на такмичењу „Лазар Јовановић“ у Београду; 2019. је лауерат првог степена на такмичењу соло певања у склопу „Фестивала словенске музике“ у Москви. У јуну 2019. дебитује у опери Коштана, Петра Коњовића, после чега су уследиле улоге у операма Андре Шеније, Манон Леско, Дон Ђовани, Тако чине све и Чаробна фрула.

Киш Тамаш (рођен 1999. године, у Кикинди), после Средње музичке школе „Јосиф Маринковић“ у Зрењанину, завршио је и Средњу музичку школу „Исидор Бајић“ у Новом Саду, вокално-инструментални одсек, смер соло певање, у класи професорице Марте Балаж. Од 2018. године је студент Академије уметности у Новом Саду, Музички департман, Катедра за музикологију и етномузикологију. Учесник је 7. Међународног такмичења соло певача „Вера Ковач Виткаи“, у Новом Саду, 2020. године – мушки лауреат; 6. Међународног такмичења „Фестивал словенске музике“, у Београду, 2020. године – Гран при; 18. Смотре музичких талената Србије, у Београду 2020. године – мушки лауреат; 25. Републичког такмичења камерне музике, дувача, клавира и соло певача, у Београду, 2021. године – Прва награда и 26. Међународног такмичења „Петар Коњовић“ у Београду, 2021. године – Друга награда.

 

Извор: Српско народно позориште

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *