МАНИФЕСТАЦИЈА ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ

„Културно наслеђе за све“ (Heritage: All Inclusive)

  1. и 19. септембар 2021

Манифестација Дани eвропске баштине обележава се у свим државама Европе како би се истакло заједничко културно наслеђе европског континента, али и шире. Као и претходних година, Галерија Матице српске се придружује овој манифестацији програмом посебно осмишљеним у односу на овогодишњу тему „Културно наслеђе за све“ .

Током трајања манифестације публици ће бити доступнамултимедијална апликација – Водич кроз сталну поставку на знаковном језику, уз помоћ које се посетиоци са оштећеним слухом упознају са историјом Галерије и кратким причама о 14 одабраних уметничких дела из колекције Галерије и то кроз текстуално или видео тумачење.

Такође, посетиоцима ће током викенда бити доступна соба за препуштање уметности која је овом приликом прилагођена особама оштећеног вида, а осталима пружа могућност да се препусте визуелној уметности користећи само чуло слуха. На овај начин желимо да развијемо свест и емпатију према људима са различитим инвалидитетом, али и да укажемо на различите начине и могућности разумевања и доживљаја уметности.

Посебно ће 18. септембра бити приређени следећи догађаји:

  • 11.00 сати –Креативна радионица за децу Уметност кроз знак и реч.

Уметност покретом и бојом преноси мисли, приче и осећања уметника, што можемо разумети без и једне изговорене речи. Зато нас уметност учи да се изражавамо и на друге начине. Кроз радионицу ћемо покушати да испричамо причу о уметности знацима и покретом и упознамо се са разноврсним видовима комуникације међу људима. Радионица је намењена деци са и без оштећеног слуха, у сарадњи са Друштвом тумача и преводилаца на знаковни језикиз Новог Сада.

  • 18.00 сати –Предавање ГМС – Музеј за све, Јелене Бобић, музејског едукатора.

Једанодосновнихзадатакамузејскихустанова, каоместаедукације,сусретаразличитостии платформезанесметанукомуникацијује и иступање и деловање у друштвенојзаједници. Осмишљавањем изложбених простора и пратећих програма тако да буду доступни особама са различитим врстама инвадилитета, као и особама из опште популације, омогућава се несметана комуникација различитих људи и равноправна партиципација у култури свих чланова заједнице. На предавању ће се говорити о рушењу комункационих и физичких баријера које стоје на путу инклузије и равнопоравности у музејима, али и о изазовима који предстоје оваквим подухватима.

Током обележавања манифестације Дани европске баштине улаз у Галерију Матице српске је бесплатан.

Радно време Галерије Матице српске

Петак: 10.00 ‒ 22.00 сати

Субота ‒ недеља: 10.00 ‒ 18.00 сати

Извор: Галерија Матице српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *